Het vuurwerkspektakel wordt vanaf een ponton op de Waal en de oever van de Spiegelwaal ontstoken. Dat levert elk jaar een adembenemend tafereel boven de rivier op. (foto: Jan Willem de Venster)
Het vuurwerkspektakel wordt vanaf een ponton op de Waal en de oever van de Spiegelwaal ontstoken. Dat levert elk jaar een adembenemend tafereel boven de rivier op. (foto: Jan Willem de Venster) (Foto: )

'De Waal in Vlammen' extra feestelijk

Nijmegen/Enschede - De Waal in Vlammen is niet meer weg te denken uit het programma van de Vierdaagsefeesten. Al vijftien jaar lang verzorgt Dream Fireworks uit Enschede de jaarlijks terugkerende vuurwerkshow. Op zondag 14 juli betoveren zij het feestpubliek wederom, dit jaar met een extra feestelijk tintje.

Een groot project, legt Jolanda Pen van Dream Fireworks uit. "Voor een vuurwerkshow als die tijdens de Vierdaagsefeesten komt er veel bij kijken, zeker omdat we ook vanaf het water afsteken. Al vroeg in het jaar beginnen de aanvragen bij de omgevingsdienst van de provincie. Ook het schrijven de show neemt veel tijd in beslag."

Groots

Frits Pen (creatief ontwerper) en Marcel Naafs (praktische uitvoering) buigen zich over hoe de vuurwerkvoorstelling eruit komt te zien. "Dat proces kan wel een week duren", vertelt Frits. "Het vuurwerk in Nijmegen is met ruim vijftien minuten een uitgebreide show. Zelfs het vuurwerk in Rotterdam wat wij met oud en nieuw organiseren is met tien tot vijftien minuten een stuk korter. Je moet dan goed bedenken wat je wil laten zien en welke soorten vuurwerk je nodig hebt."

Teamwork

Het aansteken van het vuurwerk verloopt geheel digitaal. Op het ponton en de Lentse kant staan zo'n 1050 op afstand bestuurbare cue's. Frits legt uit: "Dit zijn ontstekers die de daadwerkelijke afzonderlijke vuurwerkonderdelen van de show aansteken. Vanaf de Waalkade houden wij met twee personen de controle over de ontsteking. Ons gehele team voor dit project bestaat echter uit tien man. Vooral de opbouw kost veel tijd. Daar zijn wij vanaf donderdag voor de show al mee bezig. Het vuurwerk ligt opgeslagen in een oude NATO-bunker in Duitsland en wordt met speciaal vervoer naar Nijmegen gebracht."

Jubileumthema

Tot slot licht Frits een tipje van de sluier op voor zondag. "In de afgelopen vijftien jaar hebben we vijftien verschillende shows voor de Vierdaagsefeesten ontworpen. Het einde van deze komende show staat in het teken van het vijftigjarig jubileum. We willen altijd graag een thema in het vuurwerk verwerken. Uiteindelijk willen we zo goed mogelijk de toeschouwers vermaken en het applaus is voor ons het mooiste wat er is."

(Tekst: Jimmy Israël)

Meer berichten