Op 't Eiland is één van de drie locaties waar bekers van PP-plastic worden ingezameld. (foto: Mathijs Hanenkamp / Stichting VIerdaagsefeesten)
Op 't Eiland is één van de drie locaties waar bekers van PP-plastic worden ingezameld. (foto: Mathijs Hanenkamp / Stichting VIerdaagsefeesten) (Foto: )

Plastic Pact voor Vierdaagsefeesten

Nijmegen - In februari sloot staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) een duurzame deal met meer dan zeventig bedrijven en organisaties. Hierin is concreet afgesproken om meer verantwoord om te gaan met plastic. Ook Stichting Vierdaagsefeesten ondertekende deze Plastic Pact.

Met de deelname aan het Plastic Pact nemen partijen als levensmiddelenbedrijven, supermarkten, cateraars, verpakkers en festivals de volgende stap naar een duurzame toekomst. Het plastic wegwerpbekertje is echter veelvuldig te zien in de handen van de feestende bezoekers en dat met goede reden. Eenmaal goed gescheiden en gerecycled, is het een duurzame oplossing.

"Daarmee gebruiken we de uitstraling van Green Events waar bijvoorbeeld ook de Zwarte Cross aan meedoet", vertelt productieleider Marit Veenendaal van Stichting Vierdaagsefeesten. Ook op het festival Down The Rabbit Hole werd deze 'Never give up on your cup' campagne verwerkt in alle uitingen. Daarnaast komen er 25% méér afvalpunten in de stad, zodat het nóg makkelijker is voor bezoekers om hun plastic bekertjes netjes en verantwoord weg te gooien.

Dit jaar ligt er ook een focus op bewustwording en in samenwerking met de DAR worden er speciale verzamelstations geplaatst. "Op drie locaties komen zogeheten afvaleilanden met bakken bestemd voor plastic bekertjes van PP (polypropyleen red.) en bakken waar restafval in kan. We vragen de bezoekers van 't Eiland, Otis en de Ramblas om hun afval zo te scheiden. Het is wel belangrijk dat de bekers schoon zijn, zodat het meteen naar de verwerker kan om er granulaat van te maken, als grondstof voor nieuwe producten."

Om de bezoekers wegwijs te maken, lopen er teams rond met herkenbare shirts. "Deze Green Teams maken de bezoekers bewust van circulariteit en ze helpen ook om de bekers te verzamelen. Ook is er op Festival op 't Eiland op zaterdag om 16.00 uur de onthulling van de 'bekerorgel'. De hele week is deze ludieke manier beschikbaar om bekertjes te verzamelen."

(Tekst: Jimmy Israël)

Meer berichten