Van reddingspoging tot het grootste evenement van Nederland. In 50 jaar tijd groeien de Vierdaagsefeesten tot een feest van zeven dagen met meer dan 1,6 miljoen bezoekers. (persfoto: Jan Willem de Venster)
Van reddingspoging tot het grootste evenement van Nederland. In 50 jaar tijd groeien de Vierdaagsefeesten tot een feest van zeven dagen met meer dan 1,6 miljoen bezoekers. (persfoto: Jan Willem de Venster) (Foto: )

50e verjaardag voor Vierdaagsefeesten

Nijmegen - We gaan terug naar 1966, het jaar dat het Actie Comité Binnenstad Nijmegen (ACBN) werd opgericht. Dit overkoepelend orgaan zette zich in voor de straatcomités in de Nijmeegse binnenstad, met als doel aandacht te schenken aan het behoud van het winkelgebied. Bestuurslid en eigenaar van een fototvakwinkel Nico Grijpink constateert in 1969 dat er barweinig te beleven valt tijdens de Vierdaagse.

Stille intocht

De wandelvierdaagse kent van oorsprong een bescheiden randprogrammering. Vanaf 1922 was er een 'blarenbal' op de vrijdagavond in de Vereeniging en het Kolpinghuis en sinds 1938 wordt de Vierdaagse met een vlaggenparade ingeluid op de zondagavond. In 1969 heeft werelds grootste wandelevenement hevige concurrentie van de maanlanding, waardoor menigeen gekluisterd aan de buis blijft hangen. Winkels sluiten zelfs op de dag van de intocht. Het is zo rustig dat de wandelmars dreigt te verhuizen naar Apeldoorn of Den Haag. Direct na deze editie trok Nico aan de bel hij kon rekenen op veel bemoediging; op 15 september vond de eerste vergadering plaats.

Het enige agendapunt voor de vergadering was het opzetten van omlijstende feesten voor het wandelevenement, met de enkele feestelijke kraampjes in de Molenstraat als voorbeeld. In 1970 werd er een budget gegenereerd van vijfentwintigduizend gulden. Vijfduizend was afkomstig van het evenementencomité, terwijl vijfhonderd ondernemers elk veertig euro doneerden. Daarmee kon de eerste editie van de destijds genoemde Zomerfeesten beginnen.

Groei

In de jaren '70 maakte de Zomerfeesten een stormachtige groei door. Zo is sinds 1971 het vuurwerkspektakel 'De Waal in Vlammen' een vast onderdeel en komen steeds meer prominente artiesten naar het feestgedruis. In deze periode krijgen de feesten de vorm die wij tot de dag van vandaag nog kennen met een opening op zaterdag en de afsluiting op vrijdagavond.

Tijdens de tachtiger jaren loopt het bezoekersaantal op tot wel 800.000 feestvierders. Initiatief komt van O42 en Diogenes die in 1985 samen de Valkhofaffaire (nu Valkhof Festival) realiseren in het gelijknamige park. De alternatieve programmering blijkt een groot succes. De Zomerfeesten wisten in 1989 de grens van 1 miljoen bezoekers te halen. In 2005 brengt de Valkhofaffaire Havanna aan de Waal in leven op het strand van Lent. In dat jaar ontstaat ook een samenwerking tussen de ACBN en discotheek Matrixx met danceconcerten onder de Waalbrug. Anno nu haalt Matrix met drie locaties (twee op de Waalkade en één in het Hunnerpark) de meest actuele populaire artiesten naar Nijmegen.

Nieuwe naam

De gemeente laat in 1993 onderzoek doen en het blijkt dat 800.000 bezoekers van buiten Nijmegen komen. Daarom krijgt het evenement in 1998 een nieuwe naam: De Vierdaagsefeesten. Dit om de link aan de vierdaagsemars voor buitenstaanders te verduidelijken. In 2018 wisten de Vierdaagsefeesten het record van 1,6 miljoen bezoekers in zeven dagen tijd te verbreken.

Dat allemaal te danken aan de opmerkzaamheid van Nico Grijpink. Zondag 14 juli van de Vierdaagsefeesten wordt een plaquette onthuld ter ere van hem, op de hoek van de Augustijnenstraat en de Houtstraat. Ter ere van het 50-jarig jubileum is in de Stevenskerk een expositie over de geschiedenis van het grootste evenement van Nederland.

(Tekst: Jimmy Israël)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten