Voorgevel bank in ere hersteld

Nijmegen - De monumentale voorgevel van het karakteristieke ABN AMRO kantoor in de Hertogstraat in Nijmegen is in oude glorie hersteld. Daardoor is het aangezicht van het door Oscar Leeuw ontworpen pand weer nagenoeg gelijk als in 1921, het jaar dat het gebouw werd opgeleverd.

De restauratie van het historische pand - waarin het landelijke ABN AMRO Contactcenter zetelt - heeft zes maanden geduurd. Ook binnen is het kantoor onderhanden genomen. Terwijl de voorgevel intact is gebleven, is het gebouw binnen volledig verduurzaamd en circulair gemaakt.

Tussen de kleine bebouwing van de Hertogstraat valt het kantoor door zijn formaat behoorlijk op. Het meest in het oog springt nog steeds de portiek. Deze boogvormige ingang is opnieuw geflankeerd door gestileerde pilasters van beeldhouwer Jac. Maris. Daarop staan de wapens van Gelderland en Nijmegen. Op de sluitsteen van de boog staat de kop van Mercurius, de god van de handel.

Metamorfose

Esther Duvekot, bij ABN AMRO verantwoordelijk voor de renovatie: "Het was absoluut noodzakelijk om de gevel en het gehele gebouw te renoveren. Het sprak voor zich dat we de monumentale voorgevel volledig intact laten. Binnen in het gebouw heeft wel een complete metamorfose plaatsgevonden. In het kader van circulariteit hebben we voor de vergaderruimtes het interieur van gesloten ABN AMRO kantoren hergebruikt. En we hebben gekeken hoe we het pand konden verduurzamen. Zo zijn zonnepanelen en zogenoemde klimaatplafonds geplaatst. Ook is het pand beter geïsoleerd en hangt overal led-verlichting."

Duurzame en circulaire elementen

De renovatie van het pand sluit aan bij de doelstellingen van ABN AMRO. Een duurzamere samenleving is één van de speerpunten van de bank. ABN AMRO zoekt daarom constant naar duurzame oplossingen, investeringen en initiatieven die daar écht bij helpen. De bank heeft zich als doel gesteld om alle kantoren de komende jaren te verduurzamen.

Het pand aan de Hertogstraat in Nijmegen ontvangt het BREEAM-label. In de Nederlandse markt en ook internationaal is BREEAM de meest toegepaste duurzaamheidsstandaard. Deze standaard gaat verder dan alleen het energielabel. Het beoordeelt duurzaamheid van gebouwen integraal op basis van negen verschillende duurzaamheidscategorieën.