Foto:

Dar zorgt voor frisse Vierdaagse(feesten)

Nijmegen - Elke Vierdaagseweek werken Dar-medewerkers hard om de Vierdaagse(feesten) schoon en fris te houden én steeds verder te verduurzamen. Zo dragen zij eraan bij dat iedereen fris kan lopen, feesten, werken en bewegen. Iedereen kan zelf ook meehelpen afval op de grond te voorkomen: wandelaars en publiek vinden langs de route voldoende containers om afval weg te gooien.

Onder het motto 'Kijk! Afval = grondstof' zamelt Dar zoveel mogelijk afval gescheiden in zodat het weer als grondstof voor nieuwe producten gebruikt wordt, ook tijdens de Vierdaagse. In 2025 helemaal circulair en schoon zijn, dat is waar Dar en de Vierdaagsefeesten voor gaan. Dan is al het afval weer grondstof voor nieuwe producten.

Op sommige locaties staan afvaleilanden voor gescheiden inzameling van plastic bekers en restafval. Deze plastic bekers brengt Dar direct, zonder te sorteren, naar een verwerker die de bekers met hoge kwaliteit kan recyclen. Dar roept bezoekers op zoveel mogelijk plastic bekers apart in te zamelen op de plekken waar dat kan. Het vervuilde afval uit de grote zakken van de andere afvalpunten gaat naar een fabriek die het plastic machinaal scheidt, waarna het gerecycled kan worden.

Tijdens de Vierdaagse haalt Dar, met uitzondering van oud papier, ook 'gewoon' het afval op en zijn de milieustraten open met aangepaste openingstijden. Op de Vierdaagsevrijdag is de Via Gladiola een paar uur na de laatste wandelaar al weer ' gewoon' schoon en bereikbaar. Dit dankzij zo'n 60 medewerkers, 14 veegmachines, 14 klepwagens en 6 kraakpersvoertuigen. De grote schoonmaakactie start rond 17.00 uur.

Zaterdag 20 juli 05.00 uur start in de binnenstad de schoonmaak na de Vierdaagsefeesten. Door afbouw van podia kan Dar niet direct overal bij in verband met veiligheid. Maar wat al kan wordt meteen opgeruimd. Ook hierbij geldt: hoe minder afval op de grond belandt, hoe sneller het weer schoon is!

Cijfers

400 ton afval zamelt Dar in de Vierdaagseweek in totaal in. Dit is afval van de feesten in
het centrum, maar ook afval van Heumensoord, de Wedren en de Via Gladiola.

60 Dar medewerkers die dagelijks zorgen voor een frisse stad
50 voertuigen; van grote inzamelwagens tot kleine veegmachines
320 containers bij Heumensoord voor verschillende afvalsoorten

Bijna 300 knapzakken (houders met grote zakken erin) in de stad en
op de in- en uitlooproutes.
19 afvaleilanden op festival op 't Eiland, Otis park, de Ramblas en Valkhoffestival.
3 Greenteams op Otis, Ramblas en festival op 't Eiland voor de inzameling van plastic bekers.
1 Bekerorgel op Festival op 't Eiland voor het inzamelen van plastic bekers.

www.dar.nl/vierdaagse