Van Blauwbaard tot Rare Snuiters: NJO Muziekzomer in Nijmegen

Nijmegen - De NJO Muziekzomer Gelderland staat weer voor de deur. Dit jaarlijkse zomerfestival van de Nationale Jeugdorkesten Nederland (NJON) staat in het teken van jonge toptalenten in de (klassieke) muziek. De musici zijn allen tussen de 18 en 26 jaar en verzorgen in Gelderland tussen 2 en 18 augustus meer dan 85 concerten.

Zondag 4 augustus start de Muziekzomer sportief met de Muzikale Wandeling Berg en Dal. De route begint dit jaar bij Huis Wylerberg en leidt vanaf daar over heuvels en door dalen richting het Kleine Bartholomeuskerkje in Beek en vervolgens naar het Witte kerkje in Ubbergen. Op alle drie de locaties luister je naar muziek van Quinteto del Diablo, Duo Stellina en ensemble Ongestreken.

Ook de kleine muziekliefhebber kan zich prima vermaken tijdens de NJO Muziekzomer. Zaterdag 10 augustus brengt het Dimlicht-ensemble de familievoorstelling Rare Snuiters naar LUX Nijmegen. In dit belevingsconcert worden de kinderen meegevoerd op een ontdekkingstocht door de buizen van een hoorn waar zij allemaal rare snuiters tegenkomen die te ruiken, te zien en te voelen zijn. De zaal is zo opgesteld dat de kinderen middenin de voorstelling zitten.

Fagottist Thomas Dulfer staat dinsdag 6 augustus met een select groepje musici in Fort Lent met het programma Salonavond. Het historische fort wordt omgetoverd tot jazzclub waar de musici aan het improviseren slaan.

Maandag 12 augustus laat Thomas zich van zijn wetenschappelijke en medische kant zien bij de Radboud Universiteit. Tijdens zijn masteropleiding Cardiovascular Research luisterde hij naar zijn hartslag, wat hem op het idee bracht voor Heartbeat: een soloprogramma gebaseerd op zijn eigen hartslag.

Vrijdagavond 16 augustus is Thomas te vinden in de Beachfabriek met zijn grootste voorstelling, Blauwbaard. Het sprookje uit Moeder de Gans dat verhaalt over de wrede man met een groot geheim en zijn nieuwsgierige vrouw krijgt een make-over met muziek, acrobatiek, dans, theater en kunst.

Naast dit alles kun je ook nog genieten van Muziekzomerensembles. Zo combineert koperkwintet PentaQ op 7 augustus film met livemuziek in LUX wanneer zij de muziek bij de komische stomme film Sherlock Jr. van Buster Keaton verzorgen.

Ensemble Ongestreken staat 13 augustus in Museum Het Valkhof met hun programma A Frenchman in New York. Aan de hand van werken van onder anderen Gershwin en Ravel vertellen zij het verhaal van een Franse boer die op zoek gaat naar avontuur in wereldstad New York.

www.muziekzomer.nl