Orgelconcerten in Stevenskerk

Nijmegen - De Nijmeegse Stevenskerk vormt vier dinsdagen het decor voor orgelconcerten. Voor de organisatie tekent de Nijmeegse Orgelkring. Alle concerten beginnen om 20.30 uur en de toegang bedraagt 10 euro.

Dinsdag 23 juli brengt Leo van Doeselaar een programma met voornamelijk 20ste en 21ste-eeuwse composities van Bartok, Alain, Kurtág en Welmers tegen de achtergrond van Bach.

Dinsdag 30 juli zijn Johan Luijmes (orgel) en Harrie Starreveld (shakuhachi) te gast. Met de rituele muziekperformance Le monde à l'envers (de omgekeerde wereld) creëren de musici een klanklandschap met stilte en meditatieve muziek: eeuwenoude 12e eeuwse Japanse traditionele muziek voor shakuhachi en orgelmuziek van onder meer Messiaen, Otte en Pärt.

Dinsdag 6 augustus bespeelt Léon Berben het 17e-eeuwse koororgel. Het publiek kan ook plaatsnemen in de koorruimte en dat geeft het eerste deel van zijn concert een intiem karakter. Het tweede deel van het concert bespeelt Bergen het Königorgel.

Dinsdag 13 augustus brengt Jan Jansen Bach's Grote Orgelmis ten gehore. Het werk bestaat uit tien koralen in een groot opgezette bewerking met pedaal, omarmd door de Praeludium et Fuga in Es. Alle stijlen en genres die Bach beheerste passeren de revue.