Kunstenaar Sven Hoekstra bij het werk dat hij in 1996 schilderde. (Foto: Maaike van Helmond)
Kunstenaar Sven Hoekstra bij het werk dat hij in 1996 schilderde. (Foto: Maaike van Helmond) (Foto: )

'Voor de gladiolen' weer op de markt

Beek/Nijmegen - Ooit schilderde kunstenaar Sven Hoekstra 'Voor de gladiolen' speciaal voor een expositie tijdens de Vierdaagse. Inmiddels hangt het enorme drieluik na wat omzwervingen te koop in Hotel 't Spijker in Beek. "Het is altijd leuk om een van je werken na zoveel jaar terug te zien", vertelt Sven. "Het zou mooi zijn als er een goede nieuwe plek voor wordt gevonden."

"Dat gaat waarschijnlijk nog een hele uitdaging worden", lacht de Nijmeegse kunstenaar. "Het is namelijk niet zomaar een klein drieluik, het meet maar liefst drie bij twee meter. Dat hang je dus niet zomaar ergens aan de muur." Bijzonder is ook dat dit drieluik niet, zoals gangbaar is, in de breedte is gemaakt, maar juist in de hoogte. "Weer eens wat anders, dacht ik destijds."
Sven schilderde het werk in 1996 speciaal voor een manifestatie grote schilderijen in de Stevenskerk die tijdens de Vierdaagseweek plaatsvond. "De opdracht was duidelijk: het moest een werk van twee bij drie meter zijn en er moesten gladiolen in terugkomen, verder waren we vrij om daar onze eigen interpretatie op los te laten." Grappig gegeven is dat Sven tot dat moment nooit bloemen had geschilderd. "En het is ook bij die ene keer gebleven. Datzelfde geldt voor het maken van zo'n enorm drieluik in de hoogte, dat heb ik ook maar één keer gedaan."

Inspiratiebron

Voor dit immense werk liet Sven zich inspireren door alle 'toestanden' rond de Vierdaagse, zoals hij het zelf omschrijft. "Zo was het dat jaar de eerste keer dat ook rolstoelers mochten deelnemen aan de Vierdaagse. Dat vond ik bijzonder, vandaar dat je dit ook terugziet in het schilderij." Op de vraag of hij nu, 23 jaar later, het werk nog hetzelfde zou maken, is zijn antwoord duidelijk: "Nee. Mijn stijl was, als je er echt een naam aan wilt geven, destijds nog wat meer absurdistisch. In de loop der jaren ben ik steeds realistischer gaan schilderen."
Wel zou hij meteen weer meewerken aan een soortgelijke expositie met de Vierdaagse als thema. 'Niet dat ik echt iets met de Vierdaagse heb. Ik zal ook nooit meelopen. De festiviteiten eromheen zijn meer mijn ding. De muziek en de orkesten zouden waarschijnlijk mijn inspiratiebron vormen. Maar misschien dat ik ergens in het schilderij toch een loper zou verwerken, dat hoort er nu eenmaal bij", lacht hij.

Te koop

Het drieluik was destijds trouwens al voor het in de Stevenskerk tentoon werd gesteld verkocht. "Het bedrijf waar het kwam te hangen, had een mooie hoge hal. De perfecte plaats voor zo'n enorm werk." Het bedrijf werd echter verkocht, net als het drieluik dat sinds enige tijd bij Hotel 't Spijker staat. Het bleek echter iets te groot om er een geschikte plek voor te vinden binnen de muren van het hotel. Vandaar dat de eigenaar het nu weer te koop aanbiedt.
Geïnteresseerden kunnen voor meer info terecht bij SummerArt (www.summerart.nl). Benieuwd naar het werk van Sven? Kijk op www.svenhoekstra.nl.

(Tekst: Maaike van Helmond)