Leden van de Activiteitencommissie Hatert bijeen. In het midden Piet Schiltmans. (Foto: eppink.fotoproducties.nl)
Leden van de Activiteitencommissie Hatert bijeen. In het midden Piet Schiltmans. (Foto: eppink.fotoproducties.nl) (Foto: )

Kunst van Samenleven: 'Mensen van hun eilandjes halen'

Nijmegen - Stichting Kunst van Samenleven (KUS) wil er aan bijdragen dat mensen en groepen met allerlei achtergronden elkaar ontmoeten. Dat doet ze onder meer door het portretteren van vertegenwoordigers van sociale organisaties en groepen die actief zijn in (Rijk van) Nijmegen om hen en hun groep in het zonnetje te zetten. Deze keer duizendpoot Piet Schiltmans.

De 74-jarige Piet Schiltmans kwam in 1975 wonen in de Edelstenenbuurt, één van de drie buurten in Hatert. Sindsdien is hij actief in 'zijn' wijk. Eerst in de Beheercommissie, later in de Activiteiten/Beheercommissie van het wijkcentrum en daarna voor veel andere verenigingen en platforms die Hatert mooier en prettiger leefbaar willen maken.

"De Kunst van Samenleven is mensen van hun eilandjes halen", vindt Piet. "Want dat elke groep op een eigen eiland zit, merk ik wel bij de activiteiten die we organiseren zoals de filmmiddagen, rommelmarkten, kerstmarkt en de sinterklaasviering. Die activiteiten zijn voor álle mensen uit Hatert. Bij de rommelmarkten komen nog wel mensen met verschillende achtergronden samen maar verder mengen de bevolkingsgroepen en buurten van Hatert weinig."

Piet is geboren in Druten, ging als metaalbewerker werken bij Philips en bleef daar in dienst tot zijn pensionering. Hij is getrouwd, heeft twee kinderen en vijf kleinkinderen met wie hij graag tijd doorbrengt. Ook zijn volkstuin vraagt zijn aandacht.

Hij kan moeilijk stilzitten. Toen hij nog werkte, was hij ook actief voor de ondernemingsraad en de vakbond. En hij ging met zijn kinderen mee op schoolkamp.

Piet maakt zich zorgen over de betrokkenheid van de bewoners bij de buurt. "Veel verenigingen zien het ledenaantal gestaag teruglopen. Er komen steeds minder mensen bij de biljart- en sjoelclub en de bejaardenclub. Mensen blijven thuis en doen spelletjes op de computer. Jong en oud." Hij zit in Stuurgroep Hatert Gezond dat in Hatert een wekelijkse lunchbijeenkomst organiseert voor eenzame senioren. "Belangstellenden worden opgehaald en thuisgebracht. Daar is wél veel animo voor."

Zie ook www.stichtingkus.nl