Foto:

Regionale Indië-Herdenking in Nijmegen

Nijmegen - In de Raadzaal van het Stadhuis in Nijmegen heeft woensdag 14 augustus van 19.30 tot 21.00 uur de regionale Indië-Herdenking plaats. Voor de organisatie tekent Platform Indische Organisaties Nijmegen en Omgeving (PION)

"Toen op 5 mei 1945 de bevrijding van Nederland werd gevierd, zuchtte de bevolking van Nederlands-Indië nog onder het Japanse juk. In de interneringskampen stierven die dag waarschijnlijk honderden mensen door uitputting, ziekte, honger en geweld. De oorlog in de Pacific ging door. Duizenden Nederlanders zaten vast in kampen, anderen in bedreigende situaties daarbuiten; de Indonesische revolutie stond op uitbreken. En in Japan kwijnden de Nederlandse dwangarbeiders weg in de steenkoolmijnen en staalfabrieken. Tot in de begindagen van augustus de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki vielen. Een groot aantal van de dwangarbeiders overleefde dit niet. Pas op 15 augustus van dat jaar kwam formeel een einde aan de Tweede Wereldoorlog. Vier maanden na de Duitse nederlaag in Europa", aldus PION.

De veertiende Indië-Herdenking in Nijmegen staat stil bij de slachtoffers die toen vielen. Maar ook bij een andere minder bekende groep: de nazaten van relaties met Indische vrouwen en Japanse soldaten. Namens de vereniging Japans Indische Nakomelingen (JIN) spreekt mevrouw Thérèse ter Heide over deze bijzondere groep en over haar eigen opgroeien in Nederland als kind van Japans-Indische ouders.

"De Indië-Herdenking in Nijmegen heeft een regionale uitstraling en verwelkomt steeds meer mensen uit de omliggende gemeentes. PION zoekt telkens naar een lokale of regionale link; iemand uit de stad of omgeving die direct of indirect betrokken is bij de slachtoffers. Op 14 augustus zal daarom tevens spreken Rob Schouten uit het Maas en Waalse dorp Horssen. Schouten gaat in op de krijgsgevangenschap van zijn Indische vader in Nagasaki en op zijn eigen recente verzoeningsreis naar Japan.

www.stichtingpion.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden