Foto: Maikel van der Knaap

Romani Festum

Heilig Landstichting - De Romeinse zomer in Museumpark Oriëntalis wordt zaterdag 24 en zondag 25 augustus afgesloten met het Romani Festum. Medewerking verleent een gevarieerde groep van Romeinse legionairs, burgers en ambachtslieden. Ze komen uit alle hoeken van het Rijk, zowel de 'echte Romeinen' maar ook de inwoners van de veroverde gebieden en buurlanden zijn aanwezig.

Romeinse legionairs werden streng gedrild, ze moesten onvoorwaardelijk gehoorzamen en een strakke discipline hebben. Zij vertellen je tijdens Romani Festum graag over de uitbreiding van hun rijk van Hispania (Spanje en Portugal) tot Mesopotamië (Irak) en van Brittannia (UK) tot Egypte. Bezoekers zien hoe een Romeinse medicus (dokter) gewonde mensen helpt en opereert. In die tijd hadden ze nog geen pijnstillers en verdoving zoals tegenwoordig, je moest dus wel tegen een stootje kunnen. Ook is er een Romeinse vroedvrouw.

In de Romeinse tijd was religie heel belangrijk. De meerderheid geloofde niet alleen in het bekende Romeinse pantheon met Jupiter als oppergod, maar ook in een scala regionale goden en huisgoden. De huisgoden werden vaak vereerd bij een klein altaar bij de mensen thuis. Andere goden hadden hun eigen priesters en priesteressen die regelmatig een offerceremonie hielden om de goden gunstig te stemmen. Tijdens Romani Festum zijn bezoekers getuige zijn van zo'n offerceremonie.

De Romeinen en reizigers vertellen bezoekers alles over hun dagelijks leven, leren je hoe je moet landmeten zoals de Romeinen dat deden, maken Romeinse sieraden en demonstreren andere Romeinse vaardigheden. Om tot rust te komen van alle indrukken kunnen bezoekers heerlijk ontspannen bij de Romeinse schoonheidssalon, waar een Romeinse dame bezoekers laat genieten van een massage, Romeinse badhuisrituelen laat zien en je alles vertelt wat je wilt weten over Romeinse parfum.

Kinderen kunnen bij de kassa gratis een romeinenrugzakjes afhalen waarmee ze aan de hand van opdrachten op pad worden gestuurd door het park. Orientalis is geopend van 11.00 tot 17.00 uur.

www.museumparkorientalis.nl

Meer berichten