Nijmegenaar start actie voor vluchtelingen op Lesbos

Nijmegen - Twee weken werkte Nijmegenaar Paul van der Heijden, woonachtig in Bottendaal, als vrijwilliger in de vluchtelingenkampen op Lesbos. Door zijn ervaring daar besloot hij dat hij ook thuis iets wil doen om de mensen op Lesbos te helpen.

"Nog iedere dag komen er bootjes met vluchtelingen aan op de Griekse eilanden en er verdrinken nog regelmatig mensen gedurende de korte overtocht vanuit Turkije. In de media hoor je hier niet veel meer over maar het is nog steeds de realiteit. Op Lesbos worden op dit moment ongeveer 10.000 vluchtelingen opgevangen in drie vluchtelingenkampen. Verschillende hulporganisaties werken samen om die mensen zo goed mogelijk te helpen."

Één van deze organisaties is Movement on the Ground (MOTG) waarvoor Paul vrijwilligerswerk heeft gedaan. "Elke euro die binnenkomt, komt ten goede aan de vluchtelingen. De organisatie wordt gerund door vrijwilligers en als vrijwilliger op Lesbos betaal je zelf je reis, je onderdak en je eten. De belangrijkste doelstelling van MOTG is om vluchtelingen hun waardigheid terug te geven. Dit doen ze onder andere door het regelen van goed onderdak, de mogelijkheid bieden om zelf te koken, een kledingwinkel, het geven van computerlessen en mensen zelf verantwoordelijk te maken voor zaken die er in de kampen moeten gebeuren. Daarnaast wordt er veel georganiseerd om de verveling te verdrijven, zoals voetbaltraining, fitness, vrouwenavonden en spelletjes met kinderen die zonder ouders gevlucht zijn of hun ouders kwijt geraakt zijn".

"Wat minder goed geregeld is, is de opslag van kleding. Dit gebeurt, bij gebrek aan beter, in een oude kippenschuur waar vuil, vocht en ongedierte vrij spel hebben. De kleding ligt opgeslagen in kartonnen dozen en een deel van de kleding raakt onbruikbaar omdat het nat of vies wordt of doordat er ratten tussen zitten. Toen ik dat zag, heb ik besloten terug in Nederland een inzamelingsactie te gaan houden om fatsoenlijke afsluitbare plastic boxen te kunnen aanschaffen."

Terug in Nederland is Paul gaan rondbellen en heeft Keter Benelux (Curver) bereid gevonden om plastic boxen tegen kostprijs te leveren en te versturen. "Mijn doelstelling is om 2500 boxen die kant op te kunnen sturen, een vrachtwagen vol. Ik heb inmiddels in eigen kring drieduizend euro ingezameld, maar heb ongeveer vier maal zoveel nodig. Vandaar dat ik nu een beroep doe op Nijmegenaren die vluchtelingen een warm hart toedragen en mij willen helpen mijn doel te bereiken."

Voor 5 euro kan men een box kopen en laten versturen. Speciaal voor deze actie is rekeningnummer NL 19 INGB 0796077029 tnv PWA van der Heijden geopend. Meer info: paulendianne@live.nl.

Meer berichten