Rosalie en Peter heten vanaf 25 augustus iedereen van harte welkom in het Gebroeders van Lymborch Huis. (Foto: Maaike van Helmond)
Rosalie en Peter heten vanaf 25 augustus iedereen van harte welkom in het Gebroeders van Lymborch Huis. (Foto: Maaike van Helmond) (Foto: )

Permanente plek voor 'de Gebroeders'

Nijmegen - Ze hebben er even op moeten wachten, maar zondag 25 augustus wordt dan eindelijk het Gebroeders van Lymborch Huis geopend aan de Burchtstraat 63 in Nijmegen. "Een permanente plek voor de geschiedenis van het unieke erfgoed van de gebroeders", aldus Peter van der Heijden, grondlegger van het concept. "En laten we eerlijk zijn, dat verdienen ze!"

"Want als er een speciaal Rembrandthuis is, waarom dan geen huis voor de Gebroeders van Lymborch", vervolgt Peter zijn verhaal lachend. "Zij waren in hun tijd namelijk de vernieuwers van de westerse schilderkunst en hun werk wordt ook nu nog tot de absolute hoogtepunten in de middeleeuwse kunst gerekend."

Het pand aan de Burchtstraat 63 is hier overigens niet willekeurig voor gekozen. "In de kelders van dit pand en de twee naastgelegen panden vind je nog steeds de resten van de ateliers van de gebroeders", vertelt Rosalie Thomassen, zakelijk leider van Stichting Maelwael Van Lymborch. "Hier hadden zij zo rond het eind van de veertiende eeuw hun ambachtelijke familiebedrijf waar door diverse familieleden meerdere vormen van kunst werden beoefend, hoewel men dit destijds nog geen kunst noemde, maar gewoon ambacht."

Uitvergrote miniaturen

"De gebroeders - Paul, Herman en Johan - zijn bekend vanwege hun miniaturen", vertelt Peter. "Miniaturen die je ook in het Gebroeders van Lymborch Huis aantreft, maar dan veelal in uitvergrote vorm. De echte miniaturen liggen overal in musea, die moet je hier dus ook niet verwachten."

Wat je dan wel mag verwachten? Rosalie: "In de zaal vertonen we een film over de gebroeders en hun werk en we verzorgen op gezette tijden rondleidingen door de kelder. Daarnaast hebben we een winkel vol leuke souvenirs en willen we in de toekomst ook zaken organiseren als stadswandelingen, lezingen en bijvoorbeeld kinderactiviteiten."

Feestelijke opening

Maar eerst de opening op 25 augustus. "Dat moet echt een feestelijke dag worden vol middeleeuwse activiteiten om de gebroeders welkom thuis te heten", vertelt Peter. "Een beetje ter compensatie van het Gebroeders van Limburg Festival dat dit jaar niet doorgaat. Wij halen de Middeleeuwen toch weer naar de stad met een middeleeuwse markt en middeleeuwse muziek hier voor de deur."

De dag begint zelfs met een middeleeuwse kerkdienst in de Stevenskerk, gevolgd door een middeleeuwse brunch in de Waagh (aanmelden via gebroedersvanlymborch.nl). "Daarna wandelen we met ons middeleeuwse gezelschap van de Grote Markt naar de Burchtstraat voor de officiële opening. Vanaf dan zijn we vrijdags, zaterdags en zondags geopend. De bedoeling is om vaker open te gaan, maar daarvoor hebben we extra vrijwilligers nodig. Nieuwe vrijwilligers zijn welkom!"

www.gebroedersvanlymborch.nl

(Tekst Maaike van Helmond)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden