Ambassadeurs fietsen deel Liberation Route

Rijk van Nijmegen - In 2019 en 2020 herdenken en vieren we in heel Europa dat er 75 jaar geleden een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. In Nederland starten de activiteiten dit najaar. Reden voor de Amerikaanse ambassadeur in Nederland, Pete Hoekstra, om zijn collega ambassadeurs uit te nodigen om donderdag 29 augustus samen langs bijzondere locaties van de Liberation Route Europe in Noord-Brabant en Gelderland te fietsen. Collega-ambassadeurs en diplomatieke vertegenwoordigers uit België, Luxemburg, Nieuw-Zeeland, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Australië, Polen en Duitsland hebben hun deelname toegezegd aan deze 'Ambassadors Cycling Tour'.

Door een deel van de Liberation Route samen te fietsen, willen de ambassadeurs laten zien dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en een voortdurende inspanning van ons allemaal vereist. Ook brengen zij hiermee een eerbetoon aan de veteranen die voor onze vrijheid hebben gevochten. Voor Stichting Liberation Route Europe, dat de tour organiseert, heeft deze fietstocht ook een sterke symbolische betekenis: mensen uit verschillende landen bijeenbrengen, die ieder vanuit hun eigen perspectief naar het verhaal over de Tweede Wereldoorlog kijken.

Tijdens de 'Ambassadors Cycling Tour' worden de ambassadeurs en andere deelnemers geïnformeerd over 'Operation Market Garden' en krijgen ze de kans om op locatie van verschillende persoonlijke oorlogsverhalen kennis te nemen. Het gezelschap brengt onder meer een bezoek aan de nieuwbouw van het Vrijheidsmuseum in Groesbeek. Groesbeek is ook de locatie van één van drie Canadese oorlogsbegraafplaatsen in Nederland. De tour eindigt in Nijmegen, waar de ambassadeurs deelnemen aan de Sunset March, een dagelijks eerbetoon aan de geallieerde soldaten die gevochten hebben voor de vrijheid van Nederland. Aan het einde hiervan herdenken de ambassadeurs tijdens een korte ceremonie bij monument De Waaloversteek al degenen die offers hebben gebracht voor de vrijheid en voor de bevrijding van Nederland 75 jaar geleden.

Meer berichten