Lezing Markus Gabriel - Hoe krijgen we weer controle over ons denken in dit digitale tijdperk?

Nijmegen - Hoe krijgen we weer controle over ons denken in dit digitale tijdperk? Volgens de Duitse filosoof Markus Gabriel is ons denken een zintuig, net als zien, horen en voelen. Maar ons denken over de werkelijkheid om ons heen wordt de laatste tijd op de proef gesteld. We worden constant blootgesteld aan informatiestromen. Gabriel vertelt donderdag 5 september over de zin van denken en hoe we voorkomen dat we veranderen in hopeloze infojunks en technozombies. De bijeenkomst in het Collegezalencomplex van Radboud Universiteit in Nijmegen is van 19.30 tot 21.00 uur. De voertaal is Engels.

Wij zien onszelf als denkende wezens, maar wat is dat denken eigenlijk? In een tijd waarin we computers denkkracht toekennen, we een onderscheid maken tussen intelligentie en kunstmatige intelligentie en we spreken over nepnieuws gaat Markus Gabriel op zoek naar ons denken. Want volgens hem is alle intelligentie kunstmatig, kunnen computers niet denken en bestaat er geen valse informatie.

Volgens Markus Gabriel is het idee om aan een smartphone intelligentie toe te kennen een vergissing. Het is hoog tijd om op een realistische, niet door sciencefiction op een dwaalspoor gebrachte wijze het contact met onze menselijke, al te menselijke zin van het denken te herstellen.

'De zin van denken' is het laatste boek in de trilogie over het nieuwe realisme van Gabriel. In het eerste deel stelde hij zich de vraag naar de wereld als geheel. In het tweede deel ging het over de vraag naar ons ik. In dit afsluitende deel staat onze zelfopvatting van de zin van het denken centraal.

Na zijn lezing gaat Markus Gabriel in gesprek met filosoof Arjen Kleinherenbrink van de Radboud Universiteit.

Deelname kost € 7,50. Medewerkers van de RU en het Radboudumc en Alumni Benefits Card-houders betalen € 5,-. Studenten, scholieren en Radboud Reflects-abonnees zijn gratis.

Meer berichten