Mia Lelivelt. (Foto Omroep Gelderland)
Mia Lelivelt. (Foto Omroep Gelderland) (Foto: )

Oorlogsdocumentaires bij Omroep Gelderland

Nijmegen - Omroep Gelderland staat in september in het teken van Operatie Market Garden. Rondom de herdenking van dit geallieerde offensief wordt elke maandag in september een oorlogsgerelateerde documentaire uitgezonden. "Samen staan we stil bij de impact van de Tweede Wereldoorlog op het dagelijks leven van toen, maar ook van vandaag de dag", aldus Omroep Gelderland.

Elke documentaire benadert de oorlog vanuit zijn eigen perspectief. Zo zien en horen we verhalen van veteranen, verzetslieden maar ook van nabestaanden. Bekijk de indrukwekkende documentaires iedere maandag in september om 17.20 uur op TV Gelderland (daarna ieder uur herhaald).

2 september | Arnhem For Ever
In deze documentaire wordt een aantal Britse Arnhem-veteranen gevolgd tijdens de herdenkingen van de afgelopen twee jaar. Wat maakt de herdenkingen zo speciaal voor zowel veteranen als nabestaanden?

9 september | Helpt Elkander
Een project dat het zwijgen na de Tweede Wereldoorlog probeert te verbreken. 75 jaar na dato duiken kinderen en kleinkinderen in het leven en leed van hun voorouders tijdens het naziregime.

16 september | Mia, Engel van Sint Maarten
Mia Lelivelt (94 jaar) vertelt hoe zij als 15-jarig meisje bij het verzetswerk van haar vader werd betrokken. Zelfs toen haar vader werd verraden, opgepakt en later gefusilleerd, ging ze door met haar werk.

23 september | Note in a coat
Nijmegen lag na de Tweede Wereldoorlog in puin, maar klom uit het dal mede dankzij een helpende hand van de Amerikaanse stad Albany. De documentaire Note in a coat laat zien hoe de Amerikaanse hulp aan naoorlogs Nijmegen heeft geleid tot vriendschappen voor het leven.

30 september | Vergeven, maar niet vergeten
In de documentaire spreken vijf kinderen van mannen die bij de Razzia van Putten werden afgevoerd. Ze vertellen over hun leven na de oorlog, over opgroeien in een gezin zonder vader en over hun moeders die niet wilden, maar soms ook niet konden praten over de gebeurtenissen van oktober '44.

Meer berichten