17 februari 1944: In de Groesbeekse Dorpsstraat bij de afslag Mooksestraat (ter hoogte van het huidige Dorpsplein) juichen buurtbewoners de bevrijders toe. (Foto Archief Heemkundekring Groesbeek, collectie G.G. Driessen).
17 februari 1944: In de Groesbeekse Dorpsstraat bij de afslag Mooksestraat (ter hoogte van het huidige Dorpsplein) juichen buurtbewoners de bevrijders toe. (Foto Archief Heemkundekring Groesbeek, collectie G.G. Driessen). (Foto: )

Oorlogsverhalen op de radio

Berg en Dal - Omroep Berg en Dal staat in de maand september stil bij de herdenking van Market Garden, 75 jaar geleden. In de radio-uitzendingen worden mensen uit de gemeente Berg en Dal aan het woord gelaten die direct of indirect met de bevrijding van het nazi-regime te maken hebben gehad. De leidraad bij de uitzendingen is: wat hebben de mensen ervaren rond Market Garden? De interviews worden uitgezonden op maandag- en woensdagavond van 18.00 tot 19.00 uur uur (en herhaald op dinsdag- en donderdagmorgen van 09.00 tot 10.00 uur).

Op zondag 17 september 1944 begon Operatie Market Garden. De inwoners van plaatsen als Groesbeek en Beek haalden hun Amerikaanse bevrijders op 17 september 1944 met gejuich in. De mensen uit Millingen daarentegen moesten tot april 1945 wachten. Omroep Berg en Dal laat mensen, die herinneringen aan die periode hebben, uitgebreid hun verhaal doen.

Zo vertellen op maandag 2 september mevrouw Zweers-Leenders uit Berg en Dal en Groesbeker Tony Nillessen over hun ervaringen uit die tijd.

Woensdag 4 september kunnen luisteraars kennis nemen van een oude aflevering van het programma 'Rondom de Pomp'. Daarin komt Nelly van Raay-Kerkhoff aan het woord. Toon en Gerda Schoenmakers zijn maandag 9 september de gasten.

Waar tijdens de andere uitzendingen vooral de vreugde-uitingen bij de bevrijdingsactie worden opgehaald, staat woensdag 11 september het verdriet centraal. Verdriet van mensen, van wie familieleden het leven lieten. De broer van Addi Fleurke uit Groesbeek werd in 1944 als verzetsman bij de ondergrondse krant Trouw door de Duitsers gefusilleerd. Datzelfde lot trof de vader van Herman Oolbekking. Ook hij kreeg na zijn arrestatie als lid van de verzetsgroep van de Nijmeegse politie de kogel. Beide familieleden praten over de impact van die dramatische gebeurtenissen. Die verhalen worden net als in de andere uitzendingen onderbroken door muziek.

Maandag 16 september zijn er vier gasten. Onder hen mevrouw Simons-van de Kemp (96) en haar broer Ton (83). Zij wonen nu in Berg en Dal maar tijdens de oorlog stond het ouderlijk huis in Nijmegen. Daar beleefden ze in februari '44 het bombardement. Een groot deel van de historische binnenstad werd door Amerikaanse vliegers verwoest. Honderden lieten het leven. Ook Wim Sanders en Bart van Ballegooy vertellen over hun oorlogservaringen. Maar dan niet uit de periode 1940-1945. Zij zijn van een andere generatie. Ze waren aan het eind van de vorige eeuw getuige van de verschrikkingen van die andere (burger)oorlog in Europa, in Srebrenica. En hebben tevens een uitgesproken mening over de Tweede Wereldoorlog.

Op de woensdagen 18 en 25 september zijn er gesprekken met Lies Rutjes-Brugman uit Leuth en Jan Vierboom uit Beek. Zij weten nog hoe het was in die oorlogstijd in Ooij en Leuth en herinneren zich onder meer de evacuatie.

Maandag 23 september nogmaals een aflevering van het Groesbeekse radioprogramma 'Rondom de Pomp' met de belevenissen van Gerrit Jansen en Berta Kosman.

www.omroepbergendal 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden