Pastor Aloys Van Velthoven in de H. Antonius Abtkerk van Overasselt. (foto: Jimmy Israël)
Pastor Aloys Van Velthoven in de H. Antonius Abtkerk van Overasselt. (foto: Jimmy Israël) (Foto: )

'Pastor op de fiets' verlaat parochie

Overasselt - "Als pastor houd ik rekening met iedereen in de gemeenschap. De jongere generatie heeft de toekomst, maar de ouderen met hun wijsheid moet je niet overslaan. Zo wordt niemand vergeten."

Na meer dan vijftien jaar verlaat pastor Aloys van Velthoven (57) parochie De Twaalf Apostelen. Bij dit afscheid wordt uitgebreid stilgestaan tijdens een viering op zondag 25 augustus in de kerk van Overasselt.

"Ik viel waarschijnlijk op toen ik hier stage begon te lopen, want ik zat in de kerkbanken met een leren jas en een Egyptische sjaal", blikt Van Velthoven terug. "Ook de eerste viering die ik mocht leiden staat mij nog goed bij. Het was elf november, de 11e van de 11e en had mijn lezing daar dan ook op aangepast. In de gemeenschap deelde ik toen pakken koffie uit met de gedachte dat ik in de toekomst vaker 'op de koffie' zou komen bij de mensen."

Sterke band

En dat is in de jaren dan ook veelvuldig gebeurd, gezien de band die hij opbouwde met de mensen in de dorpen van Balgoij tot aan Heumen. Een parochiaan komt een afscheidskaartje brengen, omdat zij niet bij de viering kan zijn en op straat maakt hij een kort praatje om een meneer een hart onder de riem te steken.

"Het zijn mooie momenten wanneer je met elkaar een crisis kan oplossen. Niet alleen crises van anderen, maar ook je eigen crises met momenten van vergeving. Daarnaast heb ik in mijn tijd bij deze parochie ook moeilijke momenten meegemaakt. Zo raken steeds minder mensen betrokken bij de kerk. Als pastor heb je een missionaire rol en wil je dat de gemeenschap groeit, terwijl we nu te maken hebben met sluitingen van kerken."

Voor velen staat Van Velthoven bekend als de pastor op de fiets. "In dat opzicht heb ik van een nood een deugd gemaakt", lacht hij. "Ik kan geen auto rijden en daarom ben ik op mijn fiets aangewezen. Daardoor zie je veel meer van je omgeving en maak je makkelijker contact met de mensen. Als je opgesloten zit in een auto, dan spreek je niet zo makkelijk iemand aan."

Nieuwe functie

De afgelopen maanden is Van Velthoven al deeltijd actief in zijn nieuwe functie. Vanaf 1 maart is hij rector in de Sacramentskerk in het Nijmeegse Brakkenstein en per 1 september pastor in Groesbeek, wat een volle weektaak behelst. "Na het vertrek van de vorige rector ben ik gevraagd om deze taak op mij te nemen. Mijn werkzaamheden bij De Twaalf Apostelen draag ik over aan pastor Yves Mambueni Makiadi uit de Democratische Republiek Congo. Mijn motto is altijd 'mensen met open handen tegemoet te treden' en daarbij niet teveel oordelen en veroordelen. Het is fijn dat Yves de mensen in deze dorpen tegemoet zal treden."

De afscheidsviering vindt plaats in de H. Antonius Abtkerk in Overasselt op 25 augustus om 13.30 uur. Kijk voor meer informatie op www.detwaalfapostelen.nl.

(Tekst: Jimmy Israël)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden