Niels Leijdekkers en Marieke Ceelen. (Foto: Walter Janssen)
Niels Leijdekkers en Marieke Ceelen. (Foto: Walter Janssen) (Foto: )

Zonnetrein Nijmegen kampt met mankementen

Nijmegen - De Zonnetrein in Nijmegen, waarvan toeristen, ouderen en andere belangstellenden grif gebruik maken, 'loopt op de laatste benen'. Een volledig nieuwe duurzame trein van Nederlandse makelij kost volgens eigenaar Wijkwerk drie ton. Dat geld is er niet. Wijkwerk start daarom een campagne om het bedrag de komende maanden bij elkaar te krijgen. "Anders wordt voor zestigduizend euro een Chinees alternatief aangeschaft waarvan het duurzame karakter niet duidelijk is", aldus Wijkwerk.

De Zonnetrein is een succesvol project van Wijkwerk, een sociale onderneming die sinds 2016 de eigenaar is. "Er is veel vraag naar een rit met deze langgerekte elektrische bus. Wijkwerk heeft er nog nooit een cent subsidie voor gevraagd. De Zonnetrein rijdt rond dankzij de inzet van mensen met afstand tot de arbeidsmarkt en vrijwilligers." Door technische mankementen valt de Zonnetrein nu vaak uit. "Door de kosten voor de aanhoudende reparaties en de tijdelijke vervanging die geregeld moet worden, is de situatie niet veel langer houdbaar."

Vanwege de beperkte beschikbaarheid van de trein wordt het ook moeilijk zakelijke afspraken te maken met bedrijven en andere organisaties. Wijkwerk-directeur Marieke Ceelen maakt zich hard voor een volwaardig duurzame vervanging van de huidige Zonnetrein. "Zo'n boegbeeld hoort bij een stad als Nijmegen. We waren niet voor niets European Green Capital. Onze trein is een belangrijk visitekaartje. Dat is ook letterlijk, want we brengen veel toeristen vanuit de cruiseschepen naar de binnenstad. We kunnen informatie over Nijmegen delen met onze passagiers. Een nieuwe, moderne Zonnetrein zou echt iets toevoegen."

Platform van duurzaamheid

Wijkwerk heeft de hoop gevestigd op steun van de overheid en fondsen. Maar ook op bedrijven met duurzame ambities. Niels Leijdekkers, coördinator van de Zonnetrein: "Een nieuwe Zonnetrein kan uitgroeien tot een prachtig platform van duurzaamheid. Iedereen die ons serieus steunt, kan rekenen op zichtbaarheid voor vijf jaar lang. De sponsors die dit mogelijk maken, presenteren we in de trein op beeldschermen of zelfs aan de buitenzijde. En we bieden voor hun relaties exclusieve ritten plus andere extraatjes."

Vaak rijdt de Zonnetrein ouderen, die moeilijk ter been zijn, door Nijmegen. "Dat gaat op dit moment niet. Voor toeristen zet Wijkwerk nu een gehuurde Zonnetrein in. Hoewel daarop verlies wordt geleden, gaat het toch door vanwege lopende afspraken met de rederijen van de cruiseschepen."

www.zonnetrein-nijmegen.nl, Facebook NijmegenZonnetrein

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden