Gebroeders, welkom thuis!

Nijmegen - Met een middeleeuwse mis en een ambachtenmarkt zijn zondag 25 augustus de Gebroeders van Lymborch in Nijmegen welkom geheten. Die zondag werd aan de Burchtstraat 63 in Nijmegen het Gebroeders van Lymborch Huis geopend. Het huis staat bovenop de nog bestaande middeleeuwse kelders van het familieatelier waar de gebroeders het vak geleerd hebben. Ter gelegenheid van deze opening was er de hele dag een programma in middeleeuwse sferen. De dag stond in het teken van het thema 'Welkom Thuis'.

Op het programma stonden een middeleeuwse kerkdienst in de Stevenskerk en een uitgebreide middeleeuwse brunch in de Waagh. Daarna begaven De Gebroeders van Lymborch zich, vergezeld door diverse 'levende miniaturen', naar hun huis aan de Burchtstraat waar ze werden onthaald door burgemeester Bruls en tal van middeleeuwse personages. De rest van de middag konden bezoekers genieten van een kort eerste kijkje in het huis en was er een middeleeuwse ambachtenmarkt met middeleeuws vermaak zoals muziek, theater en kinderspelen. Bezoekers konden meewerken aan een gezamenlijk schilderwerk door Diederik Grootjans waarop de gebroeders zelf geportretteerd werden.

Het Gebroeders van Lymborch Huis moet een nieuwe historische en culturele trekpleister worden. Bezoekers leren hier meer over het leven en de kunstwerken van de familie Maelwael Van Lymborch. Tijdens openingstijden (voorlopig alleen op vrijdag, zaterdag en zondag) en op afspraak kan men rondgeleid worden door de kelders en de achterzaal, waar onder meer een film en nauwkeurige replica's van werken van Maelwael en de getijdenboeken te bezichtigen zijn.

Meer weten? www.maelwaelvanlymborch.nl / www.gebroedersvanlymborch.nl

(Foto's Eric van Haalen)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden