Expositie Erik Zwaga en Ewald Sorbi

Persingen - Klassiek geschilderde stillevens van Erik Zwaga en de magisch realistische schilderijen van Ewald Sorbi zijn samen te zien zaterdag 21 en zondag 22 september in het Kerkje van Persingen. Open van 11.00 tot 17.00 uur. De kunstenaars zijn beide dagen aanwezig.

Op het eerste gezicht zijn er grote verschillen tussen de werken van beide kunstenaars. Zwaga (1960) schildert met name serene stillevens in subtiele en ingetogen grijstinten. De landschappen van Sorbi (1958) hebben een intenser kleurgebruik en zijn nauw verwant aan het Magisch Realisme. Beide schilders echter vinden de sfeer in hun schilderijen belangrijker dan de precieze weergave.

Erik Zwaga kijkt op een bijzondere en respectvolle manier naar zijn levenloze modellen: "Ik bezie de voorwerpen die ik schilder, als waren het levende dingen met een ziel." Die sfeer bereikt hij door de toepassing van subtiel licht en het gedempte kleurgebruik van grijs- en bruintinten. Hier en daar worden wat kleuraccenten toegevoegd om de levendigheid te verhogen. Dit levert prachtige schilderijen op in een klassieke stijl met soms een hedendaagse knipoog.

Ewald Sorbi doet zijn inspiratie op uit wat hij in zijn directe omgeving waarneemt. Maar wie zoekt naar een realistische weergave komt bedrogen uit. "Ik schilder naar de werkelijkheid, maar ik ben niet uit op een kopie daarvan. Liever manipuleer ik datgene dat ik waarneem. Ik laat elementen weg of voeg er juist weer andere aan toe." Dat levert mysterieuze en intrigerende schilderijen op die een gespannen stilte oproepen.

Beide worden bovendien bevangen door oude en verweerde voorwerpen. Zwaga vindt ze in een schuur of op een zolder. Voor Sorbi zijn dat bijvoorbeeld eenzame en vervallen gebouwen. Al schilderend geven beiden hun 'modellen' een nieuw leven. En ieder toont op zijn eigen wijze de schoonheid van ouderdom en verval. In een tijd waarin alles lijkt te draaien om perfectie is dit een verademing om te aanschouwen en te schilderen, aldus beide kunstenaars.

Meer berichten