Historicus Loek Janssen schreef een boekje over de straat waar hij zelf ook zo'n 26 jaar woonde. (Foto: Maaike van Helmond)
Historicus Loek Janssen schreef een boekje over de straat waar hij zelf ook zo'n 26 jaar woonde. (Foto: Maaike van Helmond) (Foto: )

Boekwerk over de Ananasstraat

Nijmegen - Rijd de Ananasstraat in en er zal je waarschijnlijk niet al te veel bijzonders opvallen. Gewoon een straat als alle andere. "En dat is het ook", beaamt Loek Janssen die samen met zijn vrouw Ella Scholten een boekje schreef over deze Nijmeegse straat. "Maar ook achter de deuren van doodgewone straten gaan heel wat bijzondere verhalen schuil."

"Al een jaartje of vijftien wordt hier in de straat vrijwel jaarlijks een barbecue georganiseerd voor de bewoners", begint Loek zijn verhaal. "Op zich is de Ananasstraat geen hele hechte straat, maar zo'n barbecue is toch altijd een goede - en leuke - reden om je straatgenoten weer eens te spreken."

Nu of nooit

Tijdens zo'n barbecue, enkele jaren geleden, ontstond het idee dat er eigenlijk eens een boekje over de straat geschreven moest worden. "Een taak die ik als historicus op mij nam, maar ook telkens voor mij uitschoof", lacht Loek. "Het had immers geen prioriteit." Maar dit jaar, vond hij, moest het er dan toch eindelijk eens echt van komen. "Niet alleen omdat de straat dit jaar zestig jaar bestaat, maar ook omdat wij vrij recent zelf de straat hebben verlaten en onze dochter nu met haar gezin in ons oude huis woont. Voor mij was het dus een kwestie van nu of nooit."

Verhalen uit de straat

Om invulling te geven aan het boekje benaderde Loek alle straatbewoners. "Gelukkig zijn het maar 23 huizen, dat is nog te overzien. En een groot deel van de bewoners werkte graag mee aan de totstandkoming van het boekje." Uiteraard bracht Loek ook een bezoek aan het archief, maar daar werd hij niet veel wijzer van. "Het is duidelijk een doodgewone straat in Nijmegen-West waarover vrijwel niets aan archiefmateriaal bestaat. Ik moest het dus echt hebben van de verhalen van de bewoners en dat maakte dit project voor mij juist zo bijzonder. Achter elke voordeur hoor je weer andere mooie verhalen."

Verhalen van toen én nu

Het resultaat: een mooie weerspiegeling van de bewoners van de Ananasstraat. "Ik ben niet alleen op zoek gegaan naar de geschiedenis, de bijzondere verhalen en mooie anekdotes, hoewel je die uiteraard ook terugvindt in het boekje, maar heb de mensen ook simpelweg gevraagd wie ze zijn, waar ze oorspronkelijk vandaan komen en wat ze van de straat vinden. Uiteraard aangevuld met de nodige foto's en van dit alles heeft Martijn Roumen, die ook in de straat woont, een ontzettend mooi ontwerp gemaakt."

Afgelopen zaterdag werd het boekje 'Een gewone straat' officieel gepresenteerd tijdens de straatbarbecue van dit jaar. "En het leuke was, er waren dit keer ook mensen bij die normaal niet naar de barbecue komen, dus het heeft meteen een positief effect op de onderlinge contacten."

Loek heeft het boekje aangeboden aan de bewoners, maar geïnteresseerden kunnen het voor 6 euro aanschaffen bij de Bruna aan de Molenweg of via loekjanssen42@gmail.com.

(Tekst: Maaike van Helmond)

Meer berichten