Hoe jammer ook, voor Karin is het duidelijk: ze gaat ermee stoppen. (Foto: Maaike van Helmond)
Hoe jammer ook, voor Karin is het duidelijk: ze gaat ermee stoppen. (Foto: Maaike van Helmond) (Foto: )

De Gaper sluit na 40 jaar de deuren

Nijmegen - Ze heeft er een paar jaar over nagedacht, maar de knoop is nu dan toch echt doorgehakt. Karin Pijfers sluit binnenkort de deuren van haar zaak, homeopathische drogisterij De Gaper in de Lange Hezelstraat in Nijmegen. Hiermee komt een einde aan een echt Nijmeegs begrip. "We bestaan al ruim veertig jaar, maar het is mooi geweest."

Hoewel Karin volledig achter haar beslissing staat, heeft het doorhakken van deze knoop haar wel behoorlijk wat moeite gekost. "Stoppen voelde in eerste instantie voor mijzelf aan als falen. Maar gelukkig bevestigen de mensen om mij heen en veel van de vaste klanten die het al hebben gehoord dat dit absoluut géén falen is, maar juist een ontzettend dappere beslissing."

Dapper is het zeker, want door te stoppen volgt Karin haar gevoel en kiest ze na jaren van twijfelen voor zichzelf. "De afgelopen jaren waren voor mij echt zwaar. Mijn ouders zijn deze zaak veertig jaar geleden begonnen en ik werk er inmiddels ook alweer zo'n 23 jaar. Het grootste deel daarvan heb ik samen met mijn vader in De Gaper gestaan, tot hij een paar jaar geleden overleed. Ik mis hem nog steeds elke dag als ik hier sta; de vertrouwde geluiden en iemand naast je om tegenaan te praten."

Ongelijke strijd

En zo waren er nog wat zaken in haar privéleven die ervoor zorgden dat de eens zo enthousiaste onderneemster steeds minder enthousiast werd over haar werk. "Tel daar de strijd tegen internetverkoop bij op, een oneerlijke strijd die je eigenlijk niet kunt winnen en waardoor ik de omzet al langere tijd terug zag lopen, en de optelsom was voor mij duidelijk: we hebben onze beste tijd gehad."

Aangepaste openingstijden

Wanneer ze definitief de deuren sluit, weet Karin nog niet. "Maar lang zal het niet meer duren. De openingstijden heb ik inmiddels al aangepast - de komende tijd ben ik alleen nog van dinsdag tot en met zaterdag tussen 10.00 en 14.00 uur geopend - zodat klanten in ieder geval nog even bij De Gaper terechtkunnen. Maar wacht zeker niet te lang, mocht je nog iets nodig hebben, want anders loop je het risico dat je te laat bent."

Het mooiste zou natuurlijk zijn als iemand De Gaper van haar over zou nemen. "Een overname sluit ik ook niet uit, dus iedereen die geïnteresseerd is, kan zich bij mij melden. Het is en blijft immers een prachtzaak in een geweldig mooi pand. Maar ook daarvoor geldt: wacht niet te lang met beslissen."

Geen uitverkoop

Wie hoopt dat het sluiten van de deuren betekent dat er eerst nog een uitverkoop is, moet Karin teleurstellen. "Ik ga de winkel niet leegverkopen tegen bodemprijzen. Als er geen opvolger komt, zeg ik de huur op en sluit ik de deuren. Vaste klanten probeer ik hier zo goed mogelijk van op de hoogte te houden maar verder denk ik dat ik gewoon met stille trom vertrek en begin aan een nieuwe fase in mijn leven."

(Tekst: Maaike van Helmond)

Meer berichten