Meer tijd voor creativiteit voor Wilma De Wit. Binnenkort verlaat zij vanwege haar pensioen het onderwijs. (foto: Jimmy Israël)
Meer tijd voor creativiteit voor Wilma De Wit. Binnenkort verlaat zij vanwege haar pensioen het onderwijs. (foto: Jimmy Israël) (Foto: )

Juf De Wit neemt afscheid

Nijmegen - "Zeer betrokken en gedreven om de kinderen te geven wat zij nodig hebben", vertellen de collega's van basisschool Hidaya over Wilma De Wit. Na zevenentwintig werkjaren bij de school geniet zij binnenkort van een welverdiend pensioen.

"Ik ben altijd gericht geweest op kinderen en van origine ben ik kleuterjuf. Toen ik begon met mijn carrière was er schaarste op de arbeidsmarkt en ben ik verder gegaan in het orthopedagogisch onderwijs", vertelt Wilma De Wit (64). "Ik werkte in het internaat Huize Roelant en daarna ging ik aan de slag bij het Sint Nicolaasinternaat voor kinderen van binnenvaartschippers."

In september 1992 valt Wilma in als kleuterjuf voor groep 1 en groep 2 op de islamitische basisschool Abibakr, nu Hidaya aan de Heiweg. Op 27 september neemt de school afscheid van haar. "Toen mijn collega van groep 4 met zwangerschapsverlof ging, heb ik haar klas overgenomen en bij het wegvallen van de directeur heb ik de taken als waarnemend directeur op mij genomen. De laatste tien jaar heb ik zelf geen klas meer gehad, maar was ik als intern begeleider verantwoordelijk voor de coördinatie van de zorg voor kinderen. Daarbij coachte ik leerkrachten hoe zij de leerlingen kunnen begeleiden in het leren en in hun gedrag en ontwikkeling."

Aandacht in onderwijs

Tijdens haar carrière heeft Wilma veel ontwikkelingen meegemaakt. "Sinds de introductie van het passend onderwijs is het werk van leerkrachten zwaarder geworden. Kinderen die specialistische zorg en aandacht nodig hebben, worden zo lang mogelijk in het regulier onderwijs gehouden. Dat zorgt voor grotere groepen en een grotere uitdaging voor de leerkracht."

Desondanks kijkt Wilma terug op een leuke periode in haar onderwijscarrière. "De kinderen en mijn collega's ga ik erg missen. We hebben een samenwerkingsverband met tien islamitische scholen en dat zorgt voor een leuk, groot colleganetwerk."

Gewaardeerd

Basisschool Hidaya maakt zich op voor Wilma's vertrek. Directeur Ine Schoonhoven en collega intern begeleider Carolien Fase vertellen dat zij een gewaardeerde collega moeten missen. "Wilma wordt ook enorm gewaardeerd door de ouders; in de gesprekken met hen denkt ze erg mee en heeft ze aandacht voor de islamitische normen en waarden. Ook voor collega's stond ze klaar en nam ze iedereen die hier nieuw kwam werken aan de hand mee."

Wilma laat de school en kinderen echter nog niet los. "Het is heerlijk om met pensioen te gaan en ik ga mij dan ook toeleggen op hobby's als mozaïeken, lezen en naaien", vertelt Wilma. "Ik houd echter nog een lijntje met Hidaya. Er gebeuren het hele jaar door leuke activiteiten waarbij ik kan helpen. Zo organiseert Hidaya elk jaar een winterbazaar waar ik bij kan springen en help ik met het maken van kleding voor de jaarlijkse musical. Vooral de leuke dingen!", lacht ze.

(Tekst: Jimmy Israël)

Meer berichten