Onthulling literair baken Marijke Hanegraaf

Nijmegen - Het gedicht ‘Oversteken’ van Marijke Hanegraaf wordt literair baken. Op vrijdag 20 september vindt om 19.00 uur de onthulling plaats bij Hotel Nimma aan de Weurtseweg 478 in Nijmegen. Dit gebeurt voorafgaand aan de Sunset March op stadsbrug De Oversteek, die de dichter dan met de aanwezigen wil meelopen. De mars is een dagelijks eerbetoon aan de geallieerde militairen die op 20 september 1944 tijdens Market Garden vlakbij deze plaats de Waal zijn overgestoken. ‘Oversteken’ van Marijke Hanegraaf roept deze bevrijdingsactie in herinnering. Zij zal bij de onthulling haar gedicht voordragen en er een korte toelichting bij geven. Han Arends, trompettist van fanfareorkest N.A.G. uit Weurt, levert een muzikale bijdrage.

Tweetalig baken

De Werkgroep Literaire Bakens Nijmegen heeft Hotel Nimma als locatie gekozen, omdat het bij De Oversteek is gelegen. Van het 25ste baken dat de werkgroep realiseert, zal ook de Engelse versie - in de vertaling van Radboud in’to Languages - bij Nimma een plaats krijgen. Vanwege de bijzondere gelegenheid precies 75 jaar na de zogenaamde Waal Crossing ontvangen de aanwezigen bij de onthulling een kaart waarop zowel het oorspronkelijke gedicht als de vertaling staat. De kaart wordt beschikbaar gesteld door de werkgroep en Hotel Nimma.

Marijke Hanegraaf (1946) was in 2013-2014 stadsdichter van Nijmegen. Zij heeft in die functie ‘Oversteken’ geschreven voor de opening van de nieuwe stadsbrug in november 2013. De ruim twintig gedichten die zij als stadsdichter heeft gepubliceerd, zijn verzameld in Stadsgedichten (2015). Van Hanegraaf, die op haar 55ste debuteerde, zijn daarnaast vier bundels bij uitgeverij De Arbeiderspers verschenen waaronder Ergens slapen de anderen uit 2016.

Meer berichten