Expo Nijmegen als frontstad

Nijmegen - Het was 20 september 75 jaar geleden dat Nijmegen werd bevrijd. Maar op dat moment werd Nijmegen een frontstad. "Er volgde een half jaar lang een periode vol angst en veel slachtoffers. Ik was destijds amper acht jaar, woonde in de Van Welderenstraat in Nijmegen en heb alles van dichtbij meegemaakt. Die beelden zijn mijn hele leven bijgebleven", aldus Henri van Heusden (82). In 2009 heeft hij over deze periode een film gemaakt: 'Nijmegen Herrijst'. Van Heusden heeft nu over Nijmegen als frontstad een expositie samengesteld die momenteel te zien is in de Openbare Bibliotheek Zwanenveld. "Om de jongeren van nu kennis te laten maken met wat er 75 jaar geleden is gebeurd en hoe jongeren toen hun tijd doorbrachten. De film is omgezet in een 24 pagina's tellende tekst met foto's. Deze worden in de bibliotheek tentoongesteld op een twaalftal panelen. De harmonicawand in de bibliotheek is te zien tot eind oktober 2019. Met deze expositie wil ik een steentje bijdragen om de jeugd bij de viering van 75 jaar Nijmegen - Frontstad te betrekken."

Van Heusden wil de expositie graag op meerdere plaatsen neerzetten en is voor de periode november tot mei 2020 nog op zoek naar locaties. De wand wordt gratis geplaatst en weggehaald. Voor meer informatie: Henri van Heusden, tel. 024-3580643.

De film 'Nijmegen Herrijst' is opgenomen in de collectie van de museumwinkel van het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek en alleen via het museum te koop is.

Meer berichten