Herinneringen van Frans Tromp


Frans Tromp als raadslid op bezoek bij een basisschool, september 1993.
Frans Tromp als raadslid op bezoek bij een basisschool, september 1993. (Foto: Familiearchief)

Herinneringen van Frans Tromp

Nijmegen - Bij gelegenheid van zijn 85ste verjaardag heeft Frans Tromp, geboren en getogen Nijmegenaar, zijn herinneringen vastgelegd. Onder de veelzeggende titel ‘Altijd Nijmegen’ biedt het boekje een terugblik op zijn rijkgevulde leven. Dat begint bij zijn geboortehuis aan de Sint Jorisstraat 12 waar zijn ouders een zaak hadden: Horloger Juwelier Tromp. Het boekje sluit af met een selectie van werken uit zijn meer dan vijftigjarige carrière als architect.

Na de middelbare schooljaren verruilde hij in 1951 (17 jaar oud) de schoolbanken voor de bouw. Hij begon als leerling-timmerman, volgde avondcursussen, werkte bij verschillende Nijmeegse bouwbedrijven en werd al snel leerling-tekenaar en opzichter op een architectenbureau. Hij werkte zich op tot bouwkundige en bedrijfsleider, voordat hij zelfstandig architect werd en naam maakte met Architectenbureau F. Tromp BNA.

Tromp is al vanaf midden jaren ’50 ook maatschappelijk actief. Zijn eerste bestuursfunctie was voorzitter van de Katholieke Jonge Middenstandsvereniging, afdeling Nijmegen. Via deze KJMV raakte hij betrokken bij de Kalorama Wandeltocht, waarvoor hij zich zestig jaar heeft ingezet. De laatste tien jaar als voorzitter. Ook was hij tien jaar voorzitter van carnavalsvereniging ’t Swerte Schaop, die hem in 2003 tot ere-senator benoemde. Bij KBO Nijmegen en het regionaal samenwerkingsverband van vrijwilligersorganisaties door en voor senioren heeft hij verschillende bestuursfuncties en hij is voorzitter van KBO Nijmegen-Oost. In de lokale politiek is Frans Tromp geen onbekende. Hij was twaalf jaar lid van het CDA, toen hij in 1988 als raadslid in Nijmegen werd geïnstalleerd.

‘Altijd Nijmegen. Herinneringen van Frans Tromp vanaf 1934’, geschreven door Will Tromp, bevat zo'n vijftig foto's en documenten. Bij belangstelling: fransbtromp@hotmail.com.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden