Bas, Pepijn, Yara en Marieke (v.l.n.r.) presenteren trots de kersverse Belevingskaart Tolhuis (foto: Jimmy Israël)
Bas, Pepijn, Yara en Marieke (v.l.n.r.) presenteren trots de kersverse Belevingskaart Tolhuis (foto: Jimmy Israël) (Foto: Jimmy Israël)

'Op ontdekkingsreis in je eigen wijk'

Door: Jimmy Israël

Belevingskaart Tolhuis gelanceerd

Rijke flora en fauna, verborgen speelplekken, het pad van Mariken van Nimwegen en de éénogige korporaal. Tolhuis is een wijk met bijzondere verhalen en hoekjes, die samengebracht zijn in een unieke wijkkaart.

Nijmegen - IJverig bekijken Yara Delhaye (10) en Bas van de Rotten (10) de kaart van hun wijk, die enkele uren geleden nog van de pers af kwam rollen. Verser kan niet. Eerder hebben zij met hun klasgenootjes van brede school De Dukendonck meegewerkt aan de Belevingskaart Tolhuis die op woensdag 2 oktober wordt gepresenteerd en verspreid.

Wegwijzer

De kleurrijke plattegrond is door én voor de bewoners van Tolhuis gemaakt op initiatief van het Architectuurcentrum Nijmegen (ACN). Hiermee wordt de wijk letterlijk op de kaart gezet, vertelt directeur Pepijn Sluiter. "In de jaren vijftig en zestig wilde de gemeente flink uitbreiden. Voor 30.000 mensen werden 10.000 huizen gebouwd in wat nu Dukenburg heet. Eén van de zeven wijken hierin is Tolhuis. In de beginjaren woonden er nog jonge gezinnen, maar inmiddels is de wijk vergrijsd en gedateerd. Daarom besloten wij een wegwijzer van Tolhuis te maken om te laten zien dat hier veel te beleven valt."

Trots op Tolhuis

Daarvoor trok 'experience architect' en ontwerper Marieke van Doorn met ruim tweehonderd bewoners door de wijk om indrukken op te doen. "We brachten halverwege mei een plattegrond van Tolhuis naar een feest van De Dukendonck. Kinderen en hun ouders konden met vlaggetjes aangeven waar iets te beleven was. In de maanden daarna hebben we fietsexcursies gedaan met stedenbouwkundigen, wandelingen gemaakt met ouderen en kinderen en zijn we op expeditie gegaan met twee lokale natuurexperts. Dit proces was een ontdekkingsreis voor de bewoners en stiekem ook al een succes voor het project. Het gaf de mensen het gevoel dat ze trots kunnen zijn op hun wijk."

Favoriete plekken

Op de achterkant staan tekeningen die de kinderen van De Dukendonck hebben gemaakt. "We mochten niet alleen tekenen wat wij de leukste plekken in de wijk vonden, maar ook nieuwe dingen bedenken die wij in de wijk willen hebben. Een grotere speeltuin zou wel leuk zijn", vertelt Yara. Ook Bas is dol op de speeltuin: "Het is mijn favoriete plek in de buurt, maar hopelijk wordt deze plek ook weer niet te populair. Dan wordt het te druk."

Ieder huishouden in Tolhuis krijgt de kaart in de bus. Daarnaast is hij te verkrijgen bij het ACN, de VVV, wijkcentrum Dukenburg, de buurthuiskamer van De Dukendonck en Bibliotheek Zwanenveld.

De Belevingskaart Tolhuis wordt feestelijk gepresenteerd op brede school De Dukendonk op 2 oktober om 13.00 uur. Wethouder Bert Velthuis onthult het eindresultaat op het schoolplein aan wijkbewoners en geïnteresseerden.

Meer info op www.architectuurcentrumnijmegen.nl/agenda

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden