Lezing over verzet en verandering in de Amerikaanse politiek

Nijmegen - Het politieke klimaat in de Verenigde Staten polariseert steeds verder. Een groeiend aantal mensen van zowel politiek links als rechts gaat de straat op om te protesteren tegen de zittende politieke leiders. Wat wakkert zulk protest aan? Is deze burgerlijke betrokkenheid een goede ontwikkeling? Of is de situatie ernstiger dan het lijkt? Politicoloog Theda Skocpol vertelt dinsdag 15 oktober over verzet en verandering in de Amerikaanse democratie. De lezing is in het Collegezalencomplex van de Radboud Universiteit van 19.30 tot 21.00 uur.

De ideologische verdeeldheid is de afgelopen paar jaren drastisch vergroot. Sinds het presidentschap van Barack Obama en de daaropvolgende verkiezing van Donald Trump, verschuiven de Republikeinen steeds verder naar rechts. In haar werk probeert politicoloog Theda Skocpol deze verandering bij de conservatieven en de rol die de protestbewegingen hierbij spelen, te begrijpen. Hoe kan het eerdere succes van de liberale Tea Party worden verklaard? Hoe werden deze ontwikkelingen beïnvloed door de georganiseerde filantropie van de rijke rechtse individuen? Heeft hun succes een pad gebaand voor het presidentschap van Trump?

Tegelijkertijd groeit de weerstand bij politiek links. De anti-Trump gevoelens zorgen ervoor dat het politieke bewustzijn en burgerlijke betrokkenheid groeit. Wie zijn deze bezorgde burgers die de straat op gaan? Is zijn de anti-Trump protestbewegingen echt anders dan hun rechtse politieke tegenhangers? Of gebruiken ze dezelfde soort populistische strategieën? En wat betekent dit voor de toekomst van de Amerikaanse democratie?

Na haar lezing gaat Skocpol in discussie met politicoloog Gaard Kets van de Radboud Universiteit. Zij bespreken hoe de Amerikaanse politiek is veranderd en wat de gevolgen hiervan zijn voor de betrokkenheid van het volk. Hoe beïnvloeden de gepolariseerde politieke opstanden de toch al gespannen relaties tussen de verschillende bevolkingsgroepen in de Amerikaanse samenleving? Begeeft Amerika zich op een kruispunt? Zal het conflict verder toenemen of is er nog hoop voor de Amerikaanse democratie?

Entree kost 7,50 euro | Medewerkers van de RU, Alumni Benefits Card-houders, Vrienden van LUX 5,00 euro | Studenten, Radboud Reflects-abonnees en scholieren gratis

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden