SportKompas helpt kinderen bij vinden passende sport

Nijmegen - Het is voor kinderen die willen sporten vaak niet makkelijk om een sport te vinden die het beste aansluit bij hun fysieke talent en motivatie. Om hen daarbij te helpen hebben het Dominicus College en studenten van de HAN minor Sportconsulent de handen ineen geslagen.

Met behulp van het programma SportKompas onderzoeken studenten van de HAN op het Dominicus College welke sport het beste bij iedere leerling past. De eerste groep leerlingen uit de 1e klas is op donderdag 3 oktober onderzocht. "Het vinden van de juiste sport zorgt voor meer plezier, succes en draagt bij aan een positiever zelfbeeld en een gezonde leefstijl", aldus de initiatiefnemers.

Onderdelen van SportKompas zijn onder meer de ‘I DO’, een testbatterij met fysieke testen en de ‘I LIKE’, een app die onderzoekt wat leerlingen leuk en interessant vinden en waarmee de motivatie van leerlingen in kaart wordt gebracht.

Naar de sportclub

Wanneer de resultaten van de tests bekend zijn, krijgen de leerlingen de opdracht om een of meerdere sportclubs te benaderen voor een proefles. Na afloop van dit traject kijken de leerlingen terug op hun ervaringen.

Projectmatig werken

De bovenstaande manier van werken sluit naadloos aan bij de werkwijze waarmee het Dominicus College dit schooljaar is gestart en waarbij meer aandacht wordt gegeven aan projecten. Het gaat om vakoverstijgende projecten waarbij leerlingen, naast het opdoen van kennis, ook bezig zijn met vaardigheden als samenwerken, communiceren en problemen oplossen. Bovengenoemd project, ‘Expeditie Dominicus’, is een samenwerking tussen de vakken biologie en lichamelijke opvoeding. De leerlingen leren hun eigen lichaam kennen en gebruiken en werken in groepen aan samenwerkingsopdrachten.

Win-win situatie

"Door de samenwerking van het Dominicus College met de HAN en sportclubs ontstaat er een win-win situatie. De studenten van de HAN doen praktische ervaring op met het afnemen van een relevante onderzoeksmethode. De leerlingen krijgen een persoonlijk sportadvies op basis van het onderzoek. En de sportclubs hebben de mogelijk een aantal nieuwe, gemotiveerde leden aan te trekken. Deze activiteit sluit aan bij een van de doelstellingen van de Gemeente Nijmegen die de gezonde leefstijl van jongeren wil stimuleren. Er was dan ook een buurtsportcoach van de gemeente Nijmegen op school aanwezig tijdens het afnemen van de testen."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden