Werken aan een gezond Nijmegen

Nijmegen - Een rookvrije omgeving, meer bewegen en gezond eten en bewustwording van de risico's van alcoholgebruik. Zo'n 37 Nijmeegse organisaties hebben deze week een lokaal preventieakkoord ondertekend waarin zij afspreken dat ze 'actief een gezonde leefstijl bij medewerkers, leerlingen, cliënten en patiënten stimuleren'.

Nijmegen is de eerste stad die, in navolging van het Nationaal Preventieakkoord, een lokaal preventieakkoord sluit. Staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS, is enthousiast: "Geweldig dat er een lokaal akkoord is met zoveel organisaties. Mooi om te zien dat er binnen Nijmegen een brede beweging bezig is om een gezonde keuze makkelijker te maken voor alle Nijmegenaren." Radboudumc, gemeente Nijmegen en GGD Gelderland-Zuid zijn de initiatiefnemers van het akkoord. Het uiteindelijke doel van het akkoord is 'de fysieke én mentale gezondheid van Nijmegenaren aanzienlijk te verbeteren.'

Roken, overgewicht en probleemdrinken zijn samen de grootste oorzaak van ziekte in Nederland. Om het tij te keren, hebben gemeente Nijmegen, het Radboudumc en GGD Gelderland- Zuid in 2017 het initiatief genomen tot de beweging 'Wij zijn groen, gezond en in beweging Nijmegen.' Met het lokaal preventieakkoord wordt die Nijmeegse beweging versterkt en versneld, stelt Bertine Lahuis, lid raad van bestuur van Radboudumc en voorzitter van de beweging. "Ons gezamenlijke doel: gezonde inwoners in een gezonde stad. Daar trekken we zo'n 10 jaar voor uit. In Nijmegen zitten we niet stil: we organiseren werkconferenties over vitaliteit, gezond eten, stoppen met roken, en er is een platform waar we initiatieven, kennis en onderzoeksresultaten met elkaar delen. Bovendien organiseren de organisaties jaarlijks de Week van de Vitaliteit."

Om in Nijmegen gezonde keuzes voor iedereen mogelijk en makkelijk te maken, zijn er meer organisaties nodig die zich bij de beweging aansluiten, stelt Moniek Pieters, directeur Publieke Gezondheid van GGD Gelderland-Zuid: "Wij zijn daarom bijzonder verheugd dat 37 Nijmeegse organisaties dit akkoord hebben ondertekend. Een preventieakkoord breed gedragen door Nijmeegse organisaties die zich samen verantwoordelijk voelen voor een gezonder Nijmegen."

Elkaar nodig

De ambities die de organisaties hebben, zijn verschillend. Zo zet gemeente Nijmegen onder andere in op gezond eten in rookvrije scholen, sportkantines en wijkaccommodaties en op een beweegvriendelijke groene omgeving. De GGD ondersteunt scholen en wijken met effectieve programma's om de gezondheid te bevorderen. Dat doet ze altijd samen met anderen. Radboudumc –met circa 10.000 medewerkers ook een van de grootste werkgevers van Nijmegen- breidt onder meer het interne programma Healthy Professionals uit. Als artsen en verpleegkundigen zelf fitter zijn, is het makkelijker om met patiënten te bespreken hoe ze gezonder kunnen leven, is de gedachte. En fittere patiënten herstellen weer sneller van operaties, zo blijkt uit onderzoek.

Wethouder Grete Visser: "We willen met elkaar dat er voor alle inwoners van jong tot oud doorlopend aandacht is voor gezondheid en gezond leven. Thuis, op de kinderopvang, op school, tijdens werk, in de zorg, in de wijk en de stad. Als we naar een gezondere maatschappij toe willen, dan hebben we elkaar echt nodig."

www.wijzijngroengezondeninbewegingnijmegen.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden