Lezing: Te dure medicijnen?

Lezing: Te dure medicijnen?

Nijmegen - De kosten van medicijnen nemen toe. Hoe kan het dat allerlei medicijnen in een keer zo duur zijn geworden? En wat zou een medicijn eigenlijk mogen kosten? Moet er wel voor elke ziekte een medicijn ontwikkeld worden? Bedrijfseconoom en zorgmanager Mark van Houdenhoven en apotheker en filosoof Wilma Göttgens gaan maandag 21 oktober in op het belang van betaalbare medicijnen voor een rechtvaardige zorg. De bijeenkomst is in Theaterzaal C in de Elinor Ostrom Building aan de Heyendaalseweg 141 in Nijmegen van 19.30 tot 21.00 uur.

Niet alleen nieuwe medicijnen komen tegen hoge prijzen op de markt, ook bestaande medicijnen worden steeds duurder. Komt dit door het verdienmodel van de farmaceutische industrie? Of zijn er andere factoren die medicatie zo kostbaar maken? Gebruiken patiënten medicijnen wel de juiste manier? En wat zijn de gevolgen van de kostenstijging voor de zorg? Zijn geneesmiddelen straks nog wel voor iedereen beschikbaar?

Zorgmanager en hoogleraar Economische bedrijfsvoering in de gezondheidszorg Mark van Houdenhoven vertelt over de uitdagingen rond dure medicijnen en bespreekt wat patiënten, zorginstellingen en de industrie kunnen doen om het tij te keren. Apotheker en filosoof Wilma Göttgens reflecteert op de morele problemen die door dure medicijnen ontstaan. Sommige apothekers maken zelf betaalbare alternatieven voor dure geneesmiddelen. Is het wel eerlijk om medicatie waar de farmaceutische industrie jarenlang geld in heeft gestopt om het te ontwikkelen, goedkoop na te maken? En heeft de industrie ook niet een verantwoordelijkheid om haar geneesmiddelen betaalbaar en daarmee bereikbaar te houden?

Na de lezingen gaan Mark van Houdenhoven en Wilma Göttgens onder leiding van filosoof Marcel Becker in gesprek over de ethische dilemma's die de hoge medicijnprijzen met zich meebrengen. Wat voor prijs willen we betalen voor welk geneesmiddel? Mag de regering een limiet stellen aan de prijs van een geneesmiddel? Moet er voor elke aandoening of ziekte wel een medicijn komen, ook als dat medicijn per patiënt enorm duur is? Botst het winstmotief van de farmaceutische industrie met een publiek zorgstelsel waarin solidariteit de boventoon voert? Moeten we de productie van geneesmiddelen wel overlaten aan de markt? Of is een publiek gefinancierde geneesmiddelenindustrie de sleutel tot innovatieve en betaalbare medicijnen?

Entree 7,50 euro | Medewerkers van de RU en het Radboudumc en Alumni Benefits Card-houders 5 euro | Studenten, scholieren en Radboud Reflects-abonnees gratis.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden