Actualiteitencollege: inval Turkije in Syrië

Nijmegen - Op maandag 7 oktober is de VS plotseling begonnen met het terugtrekken van militairen uit Noord-Syrië. Slechts drie dagen later volgde een Turks offensief tegen de Koerden in diezelfde regio. De Koerden werden door de VS geholpen in hun strijd tegen IS. Waarom doet Trump dit? Wat wil Erdogan? En wat zijn de mogelijke consequenties? Denk mee met politicoloog Gerry van der Kamp en politiek filosoof Evert van der Zweerde tijdens het college in het Collegezalencomplex van de Radboud Universiteit op maandag 14 oktober van 12.30 tot 13.15 uur.

Trump en Erdogan

Trump kondigde al langer aan dat hij weg wil uit Syrië omdat Europese landen weigeren hem te steunen met 'boots on the ground'. Tegelijk dreigt de Turkse president Erdogan al sinds 2018 met het binnenvallen van het Noorden van Syrië omdat hij de Koerdische strijders daar ziet als terroristen die het gemunt hebben op Turkije. Europese landen, waaronder Nederland, uitten kritiek op de inval van Turkije en riepen Erdogan op de acties te staken. Maar ook Trump krijgt kritiek, zelfs vanuit de Republikeinse Partij. De Koerden hebben meegevochten tegen IS en zijn dus onze bondgenoten, is de strekking van de kritiek. Maar zijn dergelijke oproepen genoeg? En blijft het daarbij?

Geen kans

De Koerdische strijdtroepen zijn de laatste jaren getraind en bewapend door de VS, omdat zij samen vochten tegen IS. Zij hebben aangegeven dat ze zich tot het bittere einde zullen verdedigen. Maar kenners stellen dat zij geen kans hebben tegen het geavanceerde Turkse leger. Gerry van der Kamp en Evert van der Zweerde analyseren de achtergrond van deze aanval, de motieven van de diverse betrokken partijen en de mogelijke gevolgen. Zal een aanval op de Koerdische strijders leiden tot een opleving van IS, bijvoorbeeld?

De voertaal is Engels. Deelname is gratis, aanmelden is niet nodig.

Meer berichten