Scenarist van de jeugdfilm 'De Club van Lelijke Kinderen' Jeroen Margry neemt plaats in een bioscoopstoel van LUX. (foto: Jimmy Israël)
Scenarist van de jeugdfilm 'De Club van Lelijke Kinderen' Jeroen Margry neemt plaats in een bioscoopstoel van LUX. (foto: Jimmy Israël) (Foto: )

Scenarioschrijver 'vaak onzichtbaar'

Nijmegen - Met zijn script gaan regisseur, filmploeg en acteurs verder. "Het voelt heel gek, dat jouw werk als scenarist erop zit als de actie gaat beginnen. Ik ben zelf één keer op de set gaan kijken en pas bij de montage kwam ik weer in beeld om te kijken hoe de verhaallijnen verfijnd werden. Hierdoor is mijn rol tamelijk onzichtbaar voor het publiek", aldus de Nijmeegse Jeroen Margry, scenarioschrijver van 'De Club van Lelijke Kinderen'.

Wanneer Paul op schoolreis gaat, ontdekt hij dat de reis een kwaadaardig plan is van president Isimo om alle lelijke kinderen uit zijn land te laten verdwijnen. Paul ontsnapt en richt 'De Club van Lelijke Kinderen' op. Op 9 oktober ging de gelijknamige film landelijk in première, met onder andere Sem Hulsmann, Maan de Steenwinkel en Jeroen van Koningsbrugge als acteurs. Scenarioschrijver Jeroen Margry legt uit hoe het was om het boek van Koos Meinderts als basis te gebruiken voor zijn eerste lange bioscoopfilm.

Groot budget

Jeroen leerde regisseur Jonathan Elbers kennen tijdens hun studie aan de filmacademie in Amsterdam. Als eindexamenopdracht vertaalden zij al in 2012 het boek van auteur Koos Meinderts naar een korte filmversie. "Jonathan en ik hadden meteen het gevoel dat er meer in zat. In 2015 zijn we dan ook begonnen met de eerste plannen op papier te zetten en toen is het balletje gaan rollen. Financiers, waaronder het Nederlands Filmfonds, zagen potentie en daardoor hadden wij tweeënhalf miljoen euro tot onze beschikking; een budget dat best groot is voor Nederlandse begrippen."

Daardoor kreeg Jeroen de mogelijkheid om te werken aan zijn eerste lange film. "Dat was fantastisch. Het is me goed bevallen om een spanningsboog te kunnen creëren die veel langer is dan de eerste, korte versie van 'De club'. Het is een uitdaging om een boek naar het witte doek te vertalen, omdat je minder makkelijk kunt weergeven wat er in het hoofd van je personage gebeurt."

Opfrisbeurt

Het boek van Koos Meinderts dateert uit de jaren '80 en het filmscript gaf het verhaal een opfrisbeurt. "Ik wilde de film in de hedendaagse context plaatsen. De technologie is met de jaren erg veranderd en op dat vlak heeft het verhaal een update gekregen. Het was fijn om het vertrouwen van Koos te krijgen om hier creatief mee om te gaan. Hij gaf ons als het ware een vrijbrief om veel uit te proberen. Dat maakt het schrijfproces zo leuk."

De liefde bracht Jeroen naar Nijmegen waar hij al twee jaar woont, ver van de filmwereld. "Die zit bijna volledig in Amsterdam. Gelukkig kun je overal schrijven en ben ik daardoor niet aan de Randstad gebonden. Ik ambieer wel om in de toekomst in die toplaag van filmschrijvers te komen, zodat er meer continuïteit in mijn werk komt. Het lijkt mij geweldig om ook voor een ouder publiek te schrijven. Niet alleen voor films maar ook series; daar kun je namelijk nog grotere spanningsbogen creëren."

jeroenmargry.nl

(Tekst: Jimmy Israël) 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden