Vier 'Día de los Muertos' in LUX

Nijmegen - Het is zaterdag 2 november 'Día de los Muertos'; de Dag van de Dood. Waar de dood in Mexico in allerlei kleurrijke gedaantes door de steden danst, is deze in de Westerse cultuur vaak zwart, treurig en afstandelijk, iets om bang voor te zijn. Waar komt dat verschil vandaan? Kortom: hoe kan de dood ons verrijken, wanneer we er openlijk over nadenken en praten met elkaar? Vanuit deze gedachte verzorgt LUX Nijmegen zaterdag 2 november een programma’s waarin in verschillende (gespreks)vormen en settingen nagedacht en gesproken wordt over de dood.

’s Middags is er een intiem debat over zinvol leven; Met volle teugen. Daarin staat luisteren centraal en is er tijd om ieders verhaal te horen. In het (film)programma 'Rouwen en vieren' wordt aan de hand van grappige en ontroerende filmfragmenten de vraag besproken hoe we kunnen leren van andere culturen als het gaat om omgaan met de dood. ’s Avonds kunnen gasten aanschuiven bij 'Het laatste avondmaal', een diner en gesprek waarbij herinneringen gedeeld worden en geproost zal worden op de toekomst. De dag wordt afgesloten met een dansvoorstelling van Jelena Kostic; (UN)BOUND & Naar Huis, waarin het leven als een onophoudelijke marathon wordt verbeeld, waarin de mens (liefdes)relaties aangaat en zichzelf strategieën aanwendt om op de been te blijven. Daarna is er een nagesprek over de inhoud en thematiek van de voorstelling. Tevens is er ’s middags een kinderprogramma, waarbij kinderen van 8 t/m 12 jaar de film Coco kunnen zien, met achteraf een nagesprek en knutselsessie.

Dit programma is gemaakt door LUX en Palliatieve Zorg Zuid-Gelderland en wordt financieel mede mogelijk gemaakt door Monuta.

Er zijn toegangskaarten per programma en je kunt een combi-ticket aanschaffen die toegang geeft tot de drie programma’s Met volle teugen, Rouwen en vieren en de dansvoorstelling (UN)BOUND & Naar Huis van Jelena Kostic.

Meer informatie & kaarten: lux-nijmegen.nl/muertos.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden