Festival InScience

Nijmegen - Het programma van InScience, International Science Film Festival Nijmegen 2019, is bekend. De vijftig beste wetenschapsfilms die het afgelopen jaar wereldwijd zijn verschenen staan op het programma, waarvan achttien Nederlandse premières. InScience is een van de grootste wetenschapsfilmfestivals van Nederland dat zich richt op het snijvlak tussen film, wetenschap en maatschappij. Het programma bestaat uit wetenschapsfilms, debatten en een educatieprogramma voor jongeren. De vijfde editie van het festival is van 6 tot en met 10 november in en rondom LUX Nijmegen en heeft dit jaar als thema genetische modificatie.

het festival opent met de wetenschapsdocumentaire Human Nature (Adam Bolt, 2019). Een documentaire over de ontdekking van CRISPR-Cas, waarin alle wetenschappelijke hoofdrolspelers vertellen over hun dromen over de toepassing, maar ook de dilemma's waar CRISPR-Cas de mensheid voor stelt.

Verder onder meer Artifishal (Josh Murphy, 2019), Genesis 2.0 (Christian Frei, Maxim Arbugaev, 2018) en Hope Frozen (Pailin Wedel, 2019). Alle films worden begeleid met verdiepende gesprekken waarbij wetenschappers en filmmakers met het publiek in gesprek gaan.

In het competitieprogramma dingen de tweeëntwintig beste wetenschapsdocumentaires, die het afgelopen jaar wereldwijd zijn verschenen, mee naar de NTR De Kennis van Nu Award. De studentenjury, bestaande uit studenten van de Radboud Universiteit, Hogeschool Arnhem Nijmegen en ArtEZ, reikt de Student Jury Award uit aan de film van hun keuze.

Ter gelegenheid van de vijfde editie van InScience wordt er voor het eerst dit jaar door een vakjury de InScience Jury Award uitgereikt. De winnende films worden op zaterdag 9 november bekend gemaakt tijdens de Awardshow.

Talks

Internationaal toonaangevende wetenschappers geven acte de présence tijdens InScience. Britt Wray, schrijfster van Rise of the Necrofauna: The Science, Ethics, and Risks of De-Extinction, over mogelijkheden en gevaren van de terugkeer van uitgestorven soorten, Han Brunner, ontdekker van wat in de publiciteit bekend werd als 'het agressie gen' over de complexiteit en toekomst muziek van gentechnologie en Heino Falcke over het mysterie van zwarte gaten en de eerste foto ervan. James Beacham, deeltjesfysicus (Duke University (VS) en CERN) kruist de degens met Margot Brouwer, astrofysicus (Rijksuniversiteit Groningen) over de vraag of de relativiteitstheorie van Einstein tekort schiet.

Tickets zijn verkrijgbaar via www.insciencefestival.nl of vanaf woensdag 6 november aan de kassa van LUX Nijmegen.

www.insciencefestival.nl/nl/programma

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden