Foto:

Daniel Blanco wint KNCV Onderwijsprijs 2019

Nijmegen - Dr. Daniel Blanco, wetenschappelijk medewerker aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, heeft de KNCV Onderwijsprijs 2019 gewonnen. De jury prees Blanco 'om zijn innovatieve wijze van doceren, zijn vermogen moeilijke concepten te relateren aan herkenbare concepten en zijn uitgesproken onderwijsvisie'.

"Daniel Blanco is echt toegewijd aan het onderwijs", zegt Talitha Visser, jurylid van de Onderwijsprijs. "Zijn innovatieve en creatieve manier van lesgeven motiveert de studenten en daagt ze uit. Zijn motto is dat studenten de stof niet alleen moeten snappen, maar dat ze er ook lol in moeten krijgen. En dat lukt hem duidelijk goed."

Blanco is buitengewoon actief en succesvol als docent. In 2018 werd hij verkozen tot de beste junior docent van het Radboud, in 2014 werd hij daar bij het instituut voor Molecular Science benoemd tot docent van het jaar. Blanco geeft momenteel vijf vakken binnen de bachelor en master Scheikunde aan de Radboud Universiteit.

"Blanco probeert organische chemie echt leuk te maken. Daarbij gebruikt hij concepten uit bijvoorbeeld muziek en films in zijn hoorcolleges, die laten zien dat scheikunde echt overal is", schrijft Tim Etman, een van de twee mensen die Blanco onafhankelijk van elkaar nomineerden. Blanco start onder meer elk college met een stuk muziek dat hij vindt passen bij het onderwerp. "Door de stof te relateren aan herkenbare dingen, hoop ik dat de informatie beter blijft hangen", zegt Blanco zelf. "Soms ben ik uren bezig precies de goede scene uit Breaking Bad terug te zoeken als ik denk dat het relevant is voor het onderwerp." Dat deze aanpak goed werkt, illustreert de tweede nominator, dr. Thomas Boltje, universitair docent aan het Radboud. "De vakken die Blanco geeft worden doorgaans zeer goed beoordeeld door de studenten - gemiddeld geven ze hem een 9,5. Dit hoge niveau weet hij zeer constant te houden", schrijft hij.

KNCV Onderwijsprijs

Met de Onderwijsprijs wil de KNCV nieuwe initiatieven en innovatieve projecten in het scheikundeonderwijs stimuleren. De prijs wordt afwisselend uitgereikt aan docenten in het voortgezet onderwijs, het beroepsonderwijs (mbo en hbo) en het wetenschappelijk onderwijs.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden