Gezonde voeding, gezonde geest

Nijmegen - Moet je straks met een depressie naar de diëtist? Volgens bioloog Esther Aarts heeft voeding niet alleen invloed op lichamelijke gezondheid, maar ook op geestelijk gezondheid. Wat betekent dit voor het filosofische denken over lichaam en mind? En wat zijn de gevolgen voor de gezondheidszorg? Kom donderdag 14 november luisteren naar bioloog Esther Aarts en filosoof Paul Bakker en denk mee over de relatie tussen voeding en cognitie. De lezingen zijn in Collegezalencomplex Radboud Universiteit van 19.30 tot 21.00 uur.

Veel ongezonde voeding werkt verslavend omdat het gelukshormonen aanmaakt in onze hersenen. Vetweefsel verstoort echter indirect de aanmaak van deze hormonen waardoor we neigen naar nog meer ongezond eten. Esther Aarts legt uit hoe deze gevaarlijke vicieuze cirkel kan leiden tot ontstekingen in onze hersenen, die vervolgens weer concentratieproblemen, een depressie of zelfs vroegtijdige dementie kunnen veroorzaken. Voeding kan dus mentale ziektes in de hand werken.

Lichaam en mind

In de geschiedenis van de filosofie werd juist heel anders gedacht over de relatie tussen lichaam, ziel en mind, legt filosoof Paul Bakker uit. In de Middeleeuwen ontstond het klassiek dualisme, dat uitging van een strikte scheiding tussen lichaam en ziel. Anno nu wordt dit strikte onderscheid niet meer gemaakt, maar aan bepaalde vormen van onze cognitie lijken we nog steeds een bijzondere status toe te kennen, onafhankelijk van het lichaam. Het is in die gevallen nog steeds onze mind die het lichaam beïnvloedt en niet andersom.

Na hun lezingen gaan Esther Aarts en Paul Bakker in gesprek over de vraag op welke manier de relatie tussen voeding, lichaam en onze hersenen een andere licht werpt op ons denken over lichaam en mind. Wat betekent het dat ons lichaam, via voeding effect heeft op onze cognitie? Krijgt de uitdrukking 'je bent wat je eet' hiermee ook filosofische lading? En hoe moeten we aankijken tegen de scheiding van lichamelijke en geestelijke gezondheidszorg? Moet het straks net zo logisch zijn om met een depressie langs te gaan bij de diëtist als bij de psycholoog? Filosoof Cees Leijenhorst is de gespreksleider.

Deelname kost € 7,50 | Medewerkers van de RU en het Radboudumc en Alumni Benefits Card-houders € 5,- | Studenten en scholieren en Radboud Reflects-abonnees gratis.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden