Zilveren Waalbrugspeld voor Peter van Riel

Nijmegen - Peter van Riel (62) heeft de Zilveren Waalbrugspeld ontvangen vanwege zijn activiteiten met betrekking tot Indisch Nijmegen: Stichting Arisan Indonesië, stichting Platform Indische Organisaties Nijmegen en omgeving, stichting Pelita, comité Indië herdenking en beroepsmatig: Maasland uitgeverij.

Van Riel heeft na zijn studie antropologie (voortgekomen uit de zoektocht naar zijn roots – Indische moeder en Nederlandse vader die uitgezonden was naar Indonesië) met zijn echtgenote een conversatiegroep Bahasa Indonesia gestart begin jaren '90. Op de oproep in de toenmalige Zondagskrant reageerden ruim 60 personen. Deze conversatiegroepen waren de start van vele initiatieven die resulteerden in bijeenkomsten zoals lezingen, muziekbijeenkomsten, kunst en eten. Veel deelnemers hieraan werden vrijwilligers bij deze activiteiten. De Indonesische lessen bij de Volksuniversiteit waren eveneens een initiatief van Van Riel.

'Bandoeng aan de Waal' is een term die door Van Riel bedacht is (vroeger was er in Nijmegen een grote koloniale kazerne van het Indische leger). Mevrouw Hooghoff, die een boek over Bandoeng aan de Waal schreef, heeft hij ondersteunt bij het zoeken naar Nijmegenaren die Indisch of Indisch betrokken zijn voor interviews. Het Indo Film Café werd rond de eeuwwisseling mede opgericht door Van Riel en nog steeds wordt in dit Café maandelijks in LUX een film vertoond.

Als maatschappelijk werker bij stichting Pelita organiseert hij samen met enkele vrijwilligers ontmoetingsbijeenkomsten op zondag in Nijmeegse wijkcentra. Deze Masoek Sadja's worden druk bezocht en inmiddels zijn dit bijeenkomsten met de Indische maaltijd, presentaties/lezingen door bekende Nederlandse (Indische) schrijvers. Het contact/bezoek van de tweede en derde generatie is hier heel belangrijk bij. De innige band met de doelgroep, Indische oorlogsgetroffenen uit de Bersiap-periode en Japanse interneringskampen, is nog steeds aanwezig.

Door de schrijversactiviteiten van Van Riel voor het blad Archipel werd hij al snel hoofdredacteur en later uitgever bij Maasland in Oss. Als Azië-magazine werd het uitgebreid naar Zuid-oost Azië waaraan nog steeds veel Indische auteurs verbonden zijn. Vele auteurs heeft hij al weten te strikken als spreker tijdens de jaarlijkse herdenking van het einde van de oorlog in Azië (14 augustus), de Pion-herdenking. Deze startte in 2006 bij de herdenkingsplaquette op de Gedeputeerdenplaats bij het stadhuis en inmiddels vindt de bijeenkomst voorafgaande aan de kranslegging bij de plaquette in de raadzaal plaats.

Van Riel is één van de personen die enthousiast meegeholpen en meegedacht heeft bij het voorstel voor straatnamen van Indische en Molukse Nijmegenaren in de nieuwe wijk Batavia bij de Waal.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden