Die Jahreszeiten van Joseph Haydn

Nijmegen - In Concertgebouw De Vereeniging in Nijmegen voeren Bachkoor Nijmegen, solisten en HGO donderdag 28 november Die Jahreszeiten van Joseph Haydn op. Aanvang 20.15 uur. Kaarten 30,25-40,75 euro. Inleiding om 19.15 uur door Jeroen Swarte.

Franz Joseph Haydn was een Oostenrijkse componist. Hij werd geboren op 31 maart 1732 in Rohrau en overleed op 31 mei 1809 in Wenen. Hoewel zijn vroegste werken nog beïnvloed waren door de barokstijl, ontwikkelde hij zich in de geest van zijn tijd tot een klassiek componist.

Haydn schreef in zijn arbeidzame leven talrijke pianowerken, liederen, 68 strijkkwartetten, 24 opera's en 106 symfonieën. In 1755 kreeg Haydn een aanstelling als kapelmeester aan het hof van graaf Von Morzin in Lukawitz, in 1761 verhuisde hij naar Eisenstadt, waar hij aan het hof van vorst Esterhazy verbleef tot 1790, in de functie van kapelmeester en hofcomponist.

Na 1790 verbleef Haydn een aantal periodes in Londen, maar hij keerde in 1795 definitief terug naar Wenen. Tussen 1797 en 1801 schreef hij zijn beroemde oratoria Die Schöpfung en Die Jahreszeiten.

De opdracht tot het componeren van Die Jahreszeiten kreeg Haydn van het "Gesellschaft der Associierten Cavaliere", bestaande uit 24 adellijke muziekliefhebbers, in ruil waarvoor men wel het recht der eerste uitvoering opeiste. Deze privé-première vond plaats op 24 april 1801 in het Schwarzenbergpaleis in Wenen. Op 24 mei 1801 werd het werk voor het eerst in de openbaarheid gebracht in de Redoutensaal te Wenen.

Het libretto voor Die Jahreszeiten was gebaseerd op de Engelse gedichtencyclus "The Seasons" van James Thomson en werd in het Duits vertaald door baron Gottfried van Swieten, zoon van de beroemde Nederlandse hofarts aan het keizerlijke hof in Wenen.

Aanvankelijk had Haydn veel moeite met de vertaalde tekst. Ook begon zijn gezondheid te wensen over te laten. Het kostte Haydn dan ook twee jaar om het werk te voltooien.

www.bachkoor-nijmegen

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


Nieuws uit Nijmegen

Meer nieuws uit Nijmegen >

Nieuwsoverzicht

Meer berichten