Kandidaten 'Nijmegenaar van het Jaar'

Nijmegen - Een digitaal stadspanel kiest uit vijf genomineerden de 'Nijmegenaar van het Jaar 2019'. Voor de titel 'Nijmegenaar van het Jaar' zijn deze keer tien kandidaten voorgedragen. Een onafhankelijke commissie heeft een voorselectie gemaakt van vijf kandidaten. Deze zijn naar het digitale stadspanel, met ongeveer 4000 Nijmegenaren, gestuurd. Dat panel bepaalt wie 'Nijmegenaar van het Jaar 2019' wordt. Deze wordt bekendgemaakt tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente op 6 januari 2020.

De volgende vijf kandidaten zijn nu nog in de race (in alfabetische volgorde):

Bart Janssen
Afgelopen jaar verscheen het boek 'Het verdriet van Nijmegen' van Bart Janssen. Het boek gaat over Nijmegen als frontstad in de Tweede Wereldoorlog. Bart tekende 21 jaar herinneringen op van honderden Nijmegenaren die inmiddels verspreid over het hele land wonen. Zijn werk laat zien hoe groot de impact van de oorlog was voor Nijmegen en hoe de oorlog boven alles een persoonlijk drama was. Van geen enkele Nederlandse stad is een vergelijkbare verzameling ooggetuigenverslagen uit de Tweede Wereldoorlog verschenen.

Inge Nuijten
Inge Nuijten is de stuwende kracht bij Theater de Klif in Oosterhout. Dit theater biedt het groeiende stadsdeel niet alleen culturele beleving, maar is ook een ontmoetingsplek rond de voorstellingen. In 2019 werd onder aanvoering van Inge een bijzondere prestatie geleverd. Ondanks het wegvallen van een deel van de professionele ondersteuning zetten betrokken bewoners in hun vrije tijd een mooi programma neer voor het seizoen. Van PR tot belichting: ze doen het allemaal zelf.

Qader Shafiq
Qader Shafiq jaagt op uiteenlopende manieren verbeteringen aan waar het gaat om het Nijmeegse leefklimaat en het verbinden van inwoners met verschillende culturele achtergronden. Hij schrijft hierover in columns, organiseert het DI-VERS festival, is vrijwilliger bij de Kledingbank en zet zich in om Nijmegen een waardige 'Shelter City' te laten zijn. Daarnaast vervult hij diverse bestuursfuncties (o.a. voor de Bastei) en denkt hij mee in denktanks over onder meer het buitenlandbeleid.

Nadï van de Watering
Nadï van de Watering zette afgelopen zomer de problematiek van eenzaamheid onder jongeren op de kaart. Ze introduceerde de hashtags #eenzamejongeren en #maatjegezocht op Twitter, Instagram en andere sociale media, waardoor veel eenzame jongeren een maatje vonden. Ondanks haar chronische ziekte blijft Nadï positief en is haar communicatie doorspekt met humor en ironie. Daarbij promoot ze steevast de stad, die ze "Blijmegen" noemt.

Rosalie van Woezik
Rosalie van Woezik is de oprichter van het Kindness Collectief Nijmegen. Het collectief verrast voorbijgangers met vriendelijke acties, zoals gratis omhelzingen, vrolijke briefjes tijdens een wedstrijd van N.E.C. en briefjes met complimenten in het centrum. Dit jaar organiseert Rosalie het maken van kerstkaarten voor eenzame ouderen. De acties vrolijken mensen op en moeten ertoe leiden dat zij de vriendelijkheid weer doorgeven. De aandacht voor het collectief houdt ze levend via sociale media, zodat steeds meer mensen zich aansluiten.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden