Aanpak lange wachttijden bij Sociale Wijkteams

Nijmegen - Gemeente Nijmegen wil de oplopende wachttijden bij de Sociale Wijkteams aanpakken. Inwoners van Nijmegen weten de wijkteams goed te vinden maar wachten te lang op een indicatiegesprek én op de zorg en ondersteuning die zij nodig hebben. Om de wachttijden te verkorten, neemt de gemeente samen met uitvoeringsorganisatie Sterker sociaal werk maatregelen. "Tot het einde van het jaar 2020 worden herindicaties en eenvoudige WMO-vragen voor bijvoorbeeld huishoudelijke hulp of vervoer versneld afgehandeld. Hiermee wordt de wachttijd korter en is er meer personeel beschikbaar voor de intakes van zorgaanvragen."

De maatregelen op een rijtje:

- Voor inwoners die vanaf 2015 bekend zijn en een zorg in natura-indicatie hebben, wordt de indicatie verlengd met 2 jaar. Mensen met begeleiding via persoonsgebonden budget (PGB) krijgen wel een herindicatie.

- Voor inwoners van 75 jaar en ouder geldt een kortere afhandeling voor de aanvraag voor huishoudelijke hulp. Inwoners van 75 jaar en ouder krijgen verlening van hun indicatie voor huishoudelijke hulp. Inwoners met een meerjarige indicatie voor huishoudelijke hulp die afloopt, krijgen 15 maanden verlenging. Dit geldt niet voor kortlopende indicaties (tot 1 jaar). Dit gaat vaak om tijdelijke inzet bij het herstellen van een operatie.

- Voor inwoners van 75 jaar en ouder geldt een kortere afhandeling voor de aanvraag voor taxivervoer of een transport-rolstoel. Dit geldt niet voor andere medische begeleiding of individueel vervoer.

De maatregelen geven geen voorrang op de wachtlijst. Aanvragen kunnen op de gebruikelijke manier worden gedaan. "Met deze maatregelen wordt de werkdruk en wachttijd aangepakt, zonder negatieve gevolgen voor de ervaren kwaliteit van zorg. Het doel is om het gros van de vragen aan het wijkteam binnen 4 tot 6 weken te behandelen en dat 95% van de wachttijd binnen de grens van 10 weken blijft. Langere wachttijden kunnen voorkomen als daar een inhoudelijke aanleiding voor is."

Sinds 2015 kunnen inwoners voor zorg en ondersteuning naar Sociale Wijkteams in hun stadsdeel. Nijmegen telt 10 wijkteams en inwoners weten de wijkteams goed te vinden. Vanaf 2017 zijn er gemiddeld tussen de 700 en 1000 aanmeldingen per maand. Om de wachttijden te verkorten, is vanaf 2017 extra personeel toegevoegd waardoor de wachttijden binnen acceptabele grenzen bleven. Maar door pieken in het aantal aanvragen blijkt dit op langere termijn toch onvoldoende. De uitvoering van de maatregelen start zo snel mogelijk.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden