In het stadhuis van Nijmegen is 25 november de overeenkomst voor de structurele financiering van de GrensInfoPunten ondertekend.
In het stadhuis van Nijmegen is 25 november de overeenkomst voor de structurele financiering van de GrensInfoPunten ondertekend. (Foto: Ministerie SZW Ger Loeffen)

Geld voor GrensInfoPunten

Nijmegen - Vertegenwoordigers van Euregio’s en grensregio’s in Nederland, Duitsland en België hebben 25 november in het gemeentehuis van Nijmegen een overeenkomst ondertekend voor de structurele financiering van alle GrensInfoPunten vanaf 2021.

Afgelopen jaar zijn zo'n 39.500 Duitsers de grens overgestoken om in Nederland te werken. Omgekeerd pendelden 16.200 Nederlanders voor hun werk naar Duitsland. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van Eurostat, het Europese bureau voor statistiek. De regels voor het opbouwen van pensioen, het betalen van belastingen of de ziektekostenverzekering verschillen per land. Dit geldt ook voor zaken als diplomawaardering, het halen van een rijbewijs, de regels bij ontslag of de hoogte van de kinderbijslag. Het is door deze verschillen lang niet altijd duidelijk wat wonen of werken over de grens betekent voor iemands persoonlijke situatie. De GrensInfoPunten kunnen duidelijkheid verschaffen. Voor de regio Nijmegen is het GrensInfoPunt gevestigd in Kleve.

Sjaak Kamps, directeur Euregio Rijn-Waal, benadrukte vooral de mogelijkheid tot persoonlijke advies bij de GrensInfoPunten: “Uitsluitend online informatie verstrekken is niet voldoende om alle vragen van grensgangers te kunnen beantwoorden. Soms gaat het om zeer specifieke vraagstukken die alleen onze experts van het GrensInfoPunt kunnen oplossen. Met de experts worden de medewerkers van het UWV en de Agentur für Arbeit, de Belastingdienst en het Duitse Finanzamt, de vakbonden en de sociale verzekeringen bedoeld – maar ook van de GrensInfoPunten zelf.

Op dit moment worden in totaal tien adviesbureaus langs de Nederlands-Duitse en Nederlands-Belgische grens door het Europese INTERREG-programma gefinancierd. De betrokken partijen zijn daarom blij dat vanaf 2021 álle GrensInfoPunten met de duurzame financiering nu de gewenste stabiliteit krijgen. “De arbeidsmarkt stopt niet bij de grens, maar biedt juist mogelijkheden voor werknemers, bedrijven en regio’s aan beide zijden. Daar kunnen we nog veel meer gebruik van maken”, aldus staatssecretaris van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Tamara van Ark.

Meer informatie over de GrensInfoPunten, het kosteloze spreekuur voor grensgangers en persoonlijke adviesafspraken is te vinden via www.grenzinfo.eu. 

Meer berichten