Marga en Tarek in Wijkfabriek Wolfskuil. Als dank vindt voor hen en andere vrijwilligers het Lokaal Compliment plaats. (foto: Jimmy Israël)
Marga en Tarek in Wijkfabriek Wolfskuil. Als dank vindt voor hen en andere vrijwilligers het Lokaal Compliment plaats. (foto: Jimmy Israël) (Foto: )

Dankfeest voor Nijmeegse vrijwilligers

Nijmegen - Vrijwilligers zijn van grote waarde voor de samenleving. Dankzij hen kunnen allerlei burgerinitiatieven en verenigingen bestaan. Als dank voor hun inzet is het Lokaal Compliment in het leven geroepen, het grootste vrijwilligersfeest van Nijmegen op 7 december in De Lindenberg. Wat beweegt de vrijwilligers om zichzelf belangeloos in te zetten?

Het is een rustige vrijdagmiddag in de Wijkfabriek Wolfskuil. Aangrenzend aan het huiskamercafé wordt een winkeltje ingericht dat binnenkort de deuren opent. Vrijwilligers Tarek Mehdi en Marga Heijltjes-Maas dragen zorg voor het nieuwe initiatief van de wijkontmoetingsplek.
"We gebruiken de komende weken om de winkel klaar te maken, zodat men voor de feestdagen nog leuke cadeautjes kan kopen. Onze winkel 'Wijkwaar' wordt een verkooppunt voor lokale producten, gemaakt of samengesteld door mensen uit de wijk. Denk daarbij aan kaarten of zelfs honing van een imker uit de buurt. Deze plek, gerund door vrijwilligers, geeft de mensen een kans om zelf iets te verkopen," vertelt Marga.

Betekenisvol

In de winkel staat ook Tarek die een grote interesse heeft in antiek. Hij zal dan ook een paar uur in de week in de winkel staan om oude spullen een nieuwe eigenaar te geven. Vrijwilligerswerk betekent veel voor hem. "Ik kom oorspronkelijk uit Libanon en heb van mijn zevende tot mijn tweeëntwintigste in oorlog geleefd. Nadat ik gevlucht ben naar Nederland, kwam ik moeilijk aan het werk. Mentaal was ik kapot ervan en door beetje bij beetje Nederlands te leren, heb ik een diploma gehaald om te werken als zelfstandig werkend kok. Helaas kon ik daarmee ook geen geschikte baan vinden en vanwege een hernia was fysiek belastend werk ook geen optie. Ik wist echter dat ik wel iets moest doen en vond hier voldoening als vrijwilliger. In dit werk ervaar ik veel positiviteit en voel ik de vrijheid om te doen wat ik aankan en uit te gaan van mijn eigen kracht."

Sociale contacten

Naast haar degelijks werk coördineert Marga de winkel en is daar een halve dag in de week zoet mee: "Ik vind het belangrijk om mensen een opstapje te bieden in de winkel en hun creativiteit te stimuleren. Daarnaast is de Wijkfabriek een ontmoetingsplek voor koffie, thee en soep op woensdagmiddag met ruimtes die tegen een laag bedrag gehuurd kunnen worden. Dat kan alleen doordat vrijwilligers deze ruimtes beheren en onderhouden. Voor mij betekent vrijwilligerswerk ook het verbreden van mijn sociale contacten; ik kom uit Zuid-Limburg en dankzij mijn activiteiten hier, leer ik de omgeving op een andere manier kennen."

Elke vrijwilliger uit Nijmegen is welkom op het Lokaal Compliment (De Lindenberg, 7 december 19-23.00 uur), een avond vol muziek, film en activiteiten. Kijk voor meer info en aanmelding op www.vwc-nijmegen.nl. Meer info over de Wijkfabriek, zie www.facebook.com/pg/WijkfabriekWolfskuil

(Tekst: Jimmy Israël)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden