De Nijmeegse Marieke Brok gaat de Kilimanjaro beklimmen voor een goed doel: War Child.
De Nijmeegse Marieke Brok gaat de Kilimanjaro beklimmen voor een goed doel: War Child.

'Voor 7,50 euro mag je tegen me boksen'

Annet Kooijmans

Marieke vecht voor oorlogskinderen

Nog een paar weken en dan stopt verpleegkundige Marieke Brok uit Nijmegen haar bergschoenen in haar rugzak en vliegt naar Afrika. Ieder jaar doet ze iets voor een goed doel en dit jaar is dat de Kilimanjaro beklimmen. Het goede doel? Ze betaalt alles zelf en daarnaast laat ze zich sponsoren. Al het sponsorgeld gaat één op één naar War Child.

Nijmegen - Marieke (34), docent Verpleegkunde aan de HAN, heeft als verpleegkundige veel oorlogsslachtoffers gezien en vooral het lot van kinderen uit oorlogsgebieden raakt haar. War Child helpt kinderen in alle oorlogsgebieden om hen een toekomst te bieden. Het geld dat Marieke in januari bij elkaar hoopt te klimmen gaat naar het project 'Get ready to learn'. Alleen dit jaar al is er door Nederlanders meer dan 300.000 euro bij elkaar gelopen en geklommen voor dit doel.

Boksen

Marieke is volop bezig met haar voorbereidingen. Het komt er vooral op neer dat ze fit van start gaat, zowel moreel als fysiek. Ze loopt ieder weekend een fors stuk van de N70, waarbij ook af en toe wat geklommen moet worden. Ook gaat ze drie keer in de week naar bokstraining en ze merkt dat ze het niet voor niets doet: "Ik word steeds sterker en kan steeds langer en harder lopen", zegt ze. "Boksen is echt een goede conditietraining. Voor 7,50 euro mag iedereen het tegen me opnemen op 10 december of 7 januari." Het geld gaat naar War Child en inschrijven kan via www.gymmaster.nl. Marieke stelt zich tijdens deze boksclass beschikbaar als bokspartner. En dat allemaal voor het goede doel!

Poepen en plassen

Op 18 januari vertrekt ze naar Tanzania om de hoogste berg van Afrika te beklimmen. De berg is 5.895 meter hoog en belooft een zware kluif te worden. Zwaar door de hoogte en de afwisselende temperaturen. Zo starten ze in januari bij 30 graden Celsius, eenmaal aan de top kan het minus 10 graden zijn. De groep bestaat uit 19 personen en iedereen sjouwt 20 kilo mee op eigen rug. De tenten en het eten worden door, dat wil ze er graag bij genoteerd zien, eerlijk betaalde sherpa's vervoerd.

Het is een traject van slechts 62 kilometer en dat in 7 dagen… Dat lijkt niet zo zwaar, maar schijn bedriegt hier. De uitdaging zit hem vooral in het weer en de hoogte. Een mens kan goed ziek worden boven de 4000 meter. Ook het plassen en poepen, iets waar een verpleegkundige gewoon over praat, is een ding. Diarree, kou, verstopping, veel moeten plassen, niet meer willen eten… het ligt op de loer. En daar komt dan nog bij dat dit in een team gaat gebeuren, terwijl Marieke gewend is lekker in haar eentje te lopen. Toch gaat ze de uitdaging aan, "want", zo zegt ze, "ik ga deze zware tocht afleggen om te ervaren hoe het is om mijn grenzen te verleggen. Ik maak hierin een keuze, kinderen in oorlogsgebieden hebben deze keuze niet."

kilichallenge.voorwarchild.nl/marieke-brok

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden