Hélène van der Gijp en Harry de Ridder van Amnesty Nijmegen benadrukken het belang van Write for Rights. (Foto: Maaike van Helmond)
Hélène van der Gijp en Harry de Ridder van Amnesty Nijmegen benadrukken het belang van Write for Rights. (Foto: Maaike van Helmond)

Schrijf een brief, verander een leven

Maaike van Helmond

Write for Rights

10 december, de Internationale Dag van de Rechten van de Mens. En daarmee ook de dag waarop elk jaar weer honderdduizenden mensen wereldwijd brieven schrijven waarin ze vragen om gerechtigheid. Zo ook in Nijmegen. "Alleen doen wij het dit jaar op zaterdag 7 december", vertelt Harry de Ridder, voorzitter van Amnesty Nijmegen. "Om nog meer mensen de kans te geven om met ons mee te schrijven."

Nijmegen - "Het is alweer het vijfde jaar op rij dat we hier in Nijmegen meedoen aam Write for Rights", vertelt Hélène van der Sijp, persvoorlichter bij Amnesty Nijmegen. "En elk jaar schrijven er weer meer mensen met ons mee. Vorig jaar hebben we in Nijmegen met zo'n 450 man maar liefst 1.700 brieven en kaarten geschreven. We verwachten dat dat er dit jaar alleen nog maar meer zullen zijn!"
En hoe meer, hoe beter, aldus het tweetal. Harry: "Wereldwijd worden elk jaar miljoenen brieven geschreven in het kader van Write for Rights; die massaliteit maakt indruk en heeft ook echt bewezen impact. Van de tien mensen voor wie vorig jaar geschreven werd, zijn er inmiddels bijvoorbeeld al vijf vrijgekomen of is hun situatie verbeterd. Deze actie heeft dus echt zin. Oók doordat de ontvangers van de brieven zich hierdoor enorm gesteund voelen."

Gericht schrijven

Zoals elk jaar richt de actie zich ook dit keer weer (wereldwijd) op tien geselecteerde personen. Hélène: "Dit jaar zijn dat tien kinderen en jongeren die allemaal onze steun hard kunnen gebruiken. Deelnemers kunnen ervoor kiezen om voor een van deze jongeren te schrijven, maar alle tien mag natuurlijk ook, maar net wat je wil. Iedereen is in ieder geval meer dan welkom om 7 december tussen 10.00 en 16.45 uur met ons mee te schrijven in Bibliotheek De Mariënburg." "Er liggen voorbeeldbrieven klaar", voegt Harry toe. "Dat maakt het voor sommige mensen wellicht wat makkelijker."

Vermaak tijdens schrijven

Tijdens Write for Rights in Nijmegen dragen ook een aantal 'prominente' Nijmegenaren hun steentje bij. Zo is de burgemeester aanwezig en schrijven ook twaalf organisaties mee. "Bovendien zorgen wij voor vermaak tijdens het schrijven. Een aantal dichters en schrijver Thomas Verbogt dragen voor uit eigen werk, net als columnist en mensenrechtenactivist William uit Oeganda, er is muziek van pianiste Rhea Elise en Elaine Delsing en Tim Geeraerdts presenteren hun 'Liederen van Troost en Strijd'." Speciaal voor de kinderen is er een voorstelling met Kabouter Ellen. "Ondertussen kunnen hun ouders mooi brieven schrijven", lacht Hélène. "Want dat is en blijft toch het belangrijkste. Een lawine aan brieven maakt immers indruk en dwingt wetshandhavers om mensen eerlijker te behandelen. Want niemand wil bekendstaan als onderdrukker, folteraar of tiran!"

amnestynijmegen.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden