Kees Moerbeek (links) en Eric Brouwer noemen de tentoonstelling een aanrader voor jong en oud.
Kees Moerbeek (links) en Eric Brouwer noemen de tentoonstelling een aanrader voor jong en oud. (Foto: Maaike van Helmond)

Hendrick Heuck even 'terug' in Nijmegen

Nijmegen - Hendrick Heuck... het kan goed zijn dat je nog nooit van deze beste man hebt gehoord. Toch heeft hij een belangrijke rol gespeeld in de Nijmeegse geschiedenis. Dankzij hem kreeg de stad in 1657 een gierpont die de oversteek van Nijmegen naar Lent bijna driehonderd jaar lang een stuk makkelijker maakte. Reden genoeg voor een tentoonstelling, aldus Nijmegenaren Eric Brouwer en Kees Moerbeek.

"Hendrick Heuck was niet zomaar een man", begint Eric hun enthousiaste verhaal. "De een noemt hem een genie, de ander een charlatan, maar dat maakte het voor ons alleen maar interessanter om ons in deze persoon te verdiepen." "Hendrick claimde zelf namelijk altijd dat hij de uitvinder was van de gierpont", gaat Kees verder. "Een vaartuig bestaande uit twee schepen die met een groot bovendek aan elkaar verbonden waren. Met de kop in de stroom gierde dit vaartuig aan een lange, in de rivier verankerde kabel 'vanzelf' naar vaste punten op de Waalkade en in Lent. Meteen vanaf de introductie in 1657 een enorm succes en het heeft tot 1935 heel wat mensen en goederen van de ene kant naar de andere kant van de Waal gebracht."
Een uitvinding die Hendrick absoluut geen windeieren legde. Eric: "Hij werd hierdoor zo'n beetje slapend rijk, alleen gingen er toen al geruchten dat deze gierpont niet echt zijn uitvinding was, maar van iemand anders. Dit hebben we dan ook verder onderzocht en inderdaad, het ontwerp was niet van zijn hand, maar hij heeft het wél geoptimaliseerd en met veel succes in Nijmegen geïntroduceerd."

Portret in het Louvre

En zo zijn er nog wel meer verhalen te vertellen over Hendrick Heuck. Kees: "Tijdens ons 'onderzoek' ontdekten we dat er een portret van Hendrick in het Louvre hangt. Een schilderij van ongeveer twee bij twee meter met daarop afgebeeld Hendrick zelf, zijn vrouw met het ontwerp in de hand en op de achtergrond de gierpont. Dit schilderij naar Nijmegen halen is onbegonnen werk. Niet alleen omdat het in het Louvre hangt, maar ook omdat het beschadigd is. We wilden het echter wel graag delen met de rest van Nijmegen. Vandaar dat ik, dankzij een donatie van van museum De Bastei, een reproductie heb gemaakt die van 14 december tot en met 24 januari te zien is in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis in de Mariënburgkapel, als soort (gratis toegankelijk) 'side event' naast de tentoonstelling over de geschiedenis van de Nijmegenprent."

Komt dat zien

"Deze reproductie is overigens niet het enige wat de bezoekers van de tentoonstelling te zien krijgen", vertelt Eric. "Kees heeft ook een mooi filmpje gemaakt waarin het hele verhaal van Hendrick Heuck wordt verteld; ontzettend leuk om naar te kijken én informatief. En ook het wapen dat Hendrick destijds heeft laten ontwerpen, krijgt een plekje, maar ik zou zeggen... kom het vooral allemaal zelf bekijken!"

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden