Foto: Picasa

Kaarsenfeest in de Stevenskerk

Nijmegen - De Stevenskerk in Nijmegen vormt donderdag 19 december het decor voor het Kaarsenfeest voor de Kerst: 'Laat het licht in het donker schijnen'. Publiek is welkom tussen 15.00 en 16.00 uur.

"Buiten is het koud, donker en kil. Kerst nadert. Tijd om terug te blikken en vooruit te kijken. Wensen uit te spreken. Elkaar op te zoeken, te verwarmen en te verlichten. Wil ook jij je licht in het donker laten schijnen? Brand een wenskaarsje op de speciale kaarsentafel en spreek een warmtegroet uit: voor jezelf, een ander, voor elkaar en speciaal dit jaar voor de oorlogsslachtoffers", aldus organisator Doro Krol. Vanwege 75 jaar Bevrijding staan verschillende sprekers stil bij de Tweede Wereldoorlog en de slachtoffers van die oorlog.

Nachtburgemeester Cees de Beer opent het kaarsenfeest en burgemeester Hubert Bruls sluit af met het uitbrengen van een warmtegroet voor de stad. Let op: neem wel zelf een kaarsje mee.

Er is live muziek, muzikale bijdragen door het koor Zingen voor je Leven, warme chocolademelk en kerstkoekjes. Belangstellenden mogen het podium beklimmen om iets voor te dragen. Er staat een collectebus waarin iedereen een bijdrage kan doneren.

Onder de sprekers is Bart Janssen. "Op de site oorlogsdodennijmegen.nl vindt u enkele duizenden namen van oorlogsslachtoffers, die op de een of andere manier een relatie met onze stad Nijmegen hebben gehad. Ik denk dan aan de slachtoffers van het bombardement van 22 februari 1944, aan de slachtoffers van tussentijdse bombardementen, aan de slachtoffers uit de maanden dat Nijmegen frontstad was, aan de slachtoffers die gruwelijk zijn omgekomen in de concentratie- en vernietigingskampen waaronder honderden joodse bewoners van onze stad. Ik denk aan de mannen die voor de Arbeidseinsatz naar Duitsland moesten en daar vaak onder erbarmelijke omstandigheden omkwamen, aan de vele kinderen die door spelen met munitie of door ongelukken met geallieerde of met Duitse legervoertuigen zijn omgekomen."

"In de boeken 'De pijn die blijft' en 'Het verdriet van Nijmegen 1940-1945' heb ik het onmetelijke verdriet beschreven, dat Nijmegenaren in de oorlog van 75 jaar geleden hebben moeten doormaken. Ik heb me in alle jaren dat ik aan deze boeken gewerkt heb dankzij de interviews met honderden nabestaanden, vrienden en bekenden, buurt- en klasgenoten en collega's een beeld kunnen vormen van de gruwelijke omstandigheden waaronder de mensen zijn omgekomen. Diezelfde oorlogswaanzin vinden we nog steeds op andere plaatsen in de wereld. Men lijkt er niets van te leren. Lees de kranten, luister naar de radio en kijk naar de TV. Daar kunnen we dagelijks volgen wat er zich nog overal in de diverse brandhaarden in de wereld afspeelt. Die situatie is te vergelijken met de toestand in de jaren 40 in Nederland."

"Steeds meer ooggetuigen van deze waanzin komen ons te ontvallen en over enkele jaren zullen de dramatische gebeurtenissen van de oorlog alleen nog uit boeken gehaald kunnen worden. Het is prachtig, dat de herdenkingen van de laatste jaren een groeiend aantal belangstellenden trekken. Denk aan de enorme drukte rond alle activiteiten op 21 februari en aan de herdenking op 22 februari, de dag van het bombardement, rond De Schommel. Duizenden belangstellenden herdachten de doden van toen. We mogen de slachtoffers van 75 jaar geleden niet vergeten. Voor al deze duizenden slachtoffers van toen wil ik 75 jaar na de oorlog nog graag een kaars opsteken."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden