Nieuw literair werk van Jaap Robben over Nijmegen

Nijmegen - Schrijver Jaap Robben gaat in opdracht van de gemeente Nijmegen een literair werk over de stad schrijven. Het is de bedoeling dat de productie uiterlijk 2023 gereed is.

"Nijmegen biedt in al haar facetten een grote inspiratiebron voor literaire werken. Door een gerichte schrijfopdracht te verstrekken, krijgt de identiteit van Nijmegen een plaats in de literatuur waarbij een verbinding wordt gelegd naar de promotie van de stad. De inhoud moet de ziel van de stad zichtbaar maken", aldus het college van B&W.

Al eerder sloot Nijmegen met meerdere schrijvers contracten voor het schrijven van een boek over de stad. De Ochtendgave van A.F.Th. van der Heijden speelde rond de Vrede van Nijmegen en verscheen in 2015. De boeken van Thomas Verbogt en Tessa de Loo verschijnen in 2022.

Burgemeester Bruls is trots op het contract met Robben: "Mooi dat Jaap Robben deze opdracht aanvaard heeft. Een gerenommeerd schrijver die zijn sporen al lang verdiend heeft en die een duidelijke binding met onze stad heeft. Ik kan bijna niet wachten op het eindresultaat. Als oudste stad voegen wij straks een serie romans aan onze rijke geschiedenis toe."

Jaap Robben (Oosterhout 1984) studeerde af in het vak Milieu-Maatschappijwetenschappen. Hij volgde daarna de Koningstheateracademie in Den Bosch. Hij was stadsdichter van Nijmegen van 2008-2009.
Zijn definitieve doorbraak beleefde hij met Birk (2014). Birk won de Boekhandelsprijs 2015 en de ANV Debutantenprijs (2015).

Zijn roman Zomervacht (2018) werd door het boekenpanel van De Wereld Draait Door gekozen tot de Boek van de maand september 2018, genomineerd voor het beste Luisterboek voor volwassenen 2019, het beste boek voor jongeren 2019 en de longlist van de Libris Literatuurprijs 2019.

'Suzie gaat tekenen', met illustraties van Benjamin Leroy is genomineerd voor de Boekenpauw 2019 . Dat is de grootste Vlaamse prijs voor geïllustreerde jeugdboeken.
Zijn kinderboeken werden in een groot aantal talen vertaald, waaronder het Chinees, Italiaans en Koreaans.
Zijn stijl wordt door recensenten omschreven als: verraderlijk eenvoudig, vloeiend, beeldend, scherp en gevat, elegant, subtiel, verfijnd en gedurfd.
Dit jaar publiceerde hij 'Een mensenleven geleden. In het voetspoor van de bevrijding'. Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Market Garden plaatsvond. Robben liep in acht etappes van Lommel naar Renkum en schreef daar acht lange verhalen over voor De Gelderlander en het Brabants Dagblad. Hij ging op pad om te zien wat er van Market Garden terug te vinden is in het landschap, in ons dagelijks leven en vooral in de mensen.
In het voorjaar van 2020 gaan Ronald Giphart en Jaap Robben samen op theatertournee met hun voorstelling 'Ja'.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden