Mylene Eenhoorn, Louise Disselen en Merle te Focht geven AH-klant Jaap van der Laan uitleg over gezonde voeding.
Mylene Eenhoorn, Louise Disselen en Merle te Focht geven AH-klant Jaap van der Laan uitleg over gezonde voeding. (Foto: )

Op safari langs de schappen van Appie

Auteur: Moniek Hüsken

Studentes als 'reisleider'

Bezoekers van de Albert Heijn XL aan de Jacobslaan in Nijmegen konden afgelopen dinsdag geheel onverwachts op safari. Niet in een truck door een Afrikaans natuurgebied maar met een kar tussen de schappen, vriezers en groentekasten.

Nijmegen - Eerstejaars HAN-studenten Voeding en Diëtiek Mylene Eenkhoorn (28), Louise Disselen (20) en Merle te Focht (19) lieten bezoekers in de supermarktjungle zien wat gezonde producten zijn en wat niet. De XL-directie had toestemming gegeven voor het initiatief, mits niemand er last van zou hebben. "We moeten voor onze studie een interventie opzetten om overgewicht te verminderen'', legt Mylene uit. "Door met klanten op supermarktsafari te gaan, proberen we voorlichting te geven over gezonde keuzes.'' Net als haar medestudentes is Mylene erg gedreven haar toekomstige vak goed uit te dragen. Zij zegde baan en huis en haard in Zwolle op om op haar 28e weer te gaan studeren in Nijmegen.

Doelgroep

Voorafgaand aan de safari deden de studentes literatuuronderzoek en interviewden mensen. "Wij hebben als doelgroep 50-plussers genomen", zegt Louise. "Het blijkt dat men wel weet dat het goed is twee stuks fruit te eten per dag en minimaal 200 gram maar het is moeilijk voor mensen een inschatting te maken van hoeveel dat is als het gaat om bijvoorbeeld kiwi's."

Een andere misvatting is dat de consument vaak denkt dat alleen vers oké is. Volgens de dames is diepvriesgroenten net zo goed als vers en vaak goedkoper. Over potten groenten hebben ze wel hun bedenkingen omdat daaraan vaak zout en/of suiker is toegevoegd.

Klant Jaap van der Laan wordt aangesproken door het trio en is wel nieuwsgierig naar wat de studentes te zeggen hebben. Hoeveel fruit hij zoal op een dag eet? 's Morgens twee uitgeperste sinaasappels, bij de lunch een appel of een mandarijn. En als het aardbeientijd is, is zo'n bakje binnen een dag of twee leeg. "En weet u ook waarom fruit zo gezond is'', vraagt Merle. "Nou, vanwege de vitamine natuurlijk." "En omdat er vezels inzitten", vult Louise aan. " Aha, niet zo goed bezig als ik sap uitpers", concludeert Jaap. Maar omdat zijn fruitconsumptie verder prima is, krijgt hij een dikke pluim van de dames.

Koekje

Als Jaap verder gaat, vervolgen de studentes hun weg naar de afdelingen koek en frisdrank. Mylene: "Wij staan even stil bij wat er in een gevulde koek zit en wat in een biscuitje. Een koekje bij de koffie is prima maar eet je er te veel van, dan krijg je te veel verzadigde vetten binnen en dat kan hart- en vaatziekten veroorzaken." Ook bij de sappen spreekt het drietal klanten aan. Om voorlichting te geven over hoeveel suiker er in frisdrank en vruchtensap zit. Veel mensen weten niet dat vruchtensap vaak evenveel suiker bevat als frisdrank. "Onnodige calorieën", zegt Mylene. ,,Men weet het wel, maar doet er weinig mee." Voor de studentes zinvolle ochtend. "Alleen maar positieve reacties gehad!"

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden